Annons
Miljonbelöning till den som löser gåtan med alzheimers

Miljonbelöning till den som löser gåtan med alzheimers

Kanske finns svaret på sjukdomen i den litteratur som redan publicerats? Nytt pris väntar den som hittar det.

5 nov 2018, kl 14:05
0

Annons

Den 75-årige amerikanska affärsmannen James Truchard har sett flera familjemedlemmar drabbas av demens och Alzheimers. Nu har han instiftat ett pris på totalt fyra miljoner dollar till den eller de som i den redan publicerade litteraturen kan hitta svaret på orsaken till sjukdomen, skriver nyhetssajten Statnews.

Truchard menar att bland alla hundratusentals vetenskapliga artiklar om alzheimer som publicerats det senaste århundradet måste lösningen finnas. Priset ska därför gå till någon som kan scanna av all vetenskaplig litteratur inom området, sålla ut nyckelfynden och sammanställa dem till en begriplig förklaringsmodell av sjukdomen.

– Delarna till detta pussel finns där ute. ApoE4, beta-amyloid, tau, mikrober, inflammation, metabolism, FOXP3 och APP är bara några av de gener, peptider och biologiska processer som har identifierats som bidragande till Alzheimers, men de har inte fogats samman till en teori om Alzheimers som kan leda till behandling eller botemedel. Jag hoppas att det finns något geni där ute som kommer att sätta dem ihop, säger James Truchard till Statnews.

Priset, som egentligen är flera, har fått namnet The Oskar Fisher Prizes till minne av en tjeckisk hjärnforskare som 1907 publicerade sina fynd där han hade identifierat plack och fibriller i hjärnan hos 16 personer med demens. Fischer togs till fånga och dog i ett koncentrationsläger under andra världskriget och hans forskning föll i glömska. Detta menar James Truchard bara ett exempel på hur många värdefulla studier inom alzheimerområdet har ignorerats eller försvunnit, men som kan innehålla lösningen på sjukdomens gåta.

Det nya priset ska administreras av University of Texas, men kriterierna för vad som krävs för att få det är ännu inte spikade. Klart är dock att förstapriset är två miljoner dollar, motsvarande drygt 18 miljoner kronor, två andrapris på 500 000 dollar var och ett fjärdepris på 250 000 dollar. Priset ska också gå till en individ och inte för att finansiera forskning, även om pristagaren kan använda det till sin forskning – eller till något helt annat.