Annons

Metoprolol fungerar inte för att förebygga synkopé

Betablockerarbehandling med metoprolol visar ingen effekt på att förebygga synkopé. Det visar den nyligen publicerade Post-studien.

8 mar 2006, kl 16:16
0

– Det kommer väl inte som en total överraskning, säger huvudförfattaren Robert Sheldon vid University of Calgary i Kanada till theheart.org.

– Det som förvånade var att det var helt negativt. Vi kunde inte identifiera en enda prespecificerad subgrupp där det var positivt.

Studien publicerades på tidskriften Circulations hemsida den 27 februari 2006. Det är en dubbelblind randomiserad och placebokontrollerad studie med 208 patienter från Kanada, Colombia, Tyskland, USA och Australien. Patienterna randomiserades till antingen metoprolol eller placebo i doser mellan 25 och 200 mg dagligen i ett år. Medelpatienten var 42 år gammal.

I intention-to-treat-analysen var metoprolol ineffektivt i 63 av de 108 patienter som randomiserades till aktiv behandling. Av dessa hade 39 återkommande synkopé medan 24 avbröt behandlingen, primärt på grund av trötthet, presynkopé och sömnlöshet. I placebogruppen var det 58 av 100 utan effekt, av dessa hade 36 patienter synkopé och det var 22 som avbröt behandlingen.

Analyser i prespecificerade subgrupper, både enligt intention-to-treat-analys och enligt verklig behandling, kunde inte påvisa några fördelar för några grupper.