Annons

Merck betalar miljardbelopp för Vioxx

Läkemedelsföretaget Merck har valt att betala 950 miljoner dollar för
att man marknadsförde det nu indragna smärtläkemedlet Vioxx som
behandling för en icke godkänd indikation.

23 nov 2011, kl 12:28
0

Annons

Smärtläkemedlet Vioxx (rofecoxib) drogs in från marknaden 2004 på grund av den höga risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.  Merck, som i Sverige heter MSD, har tidigare betalat nästan sju miljarder dollar (drygt 45 miljarder svenska kronor) i skadestånd och rättsliga kostnader till personer som säger sig ha drabbats av skador då de använde läkemedlet.

Nu står det klart att Merck ska betala ytterligare 950 miljoner dollar (cirka 6,5 miljarder svenska kronor) för att ha marknadsfört Vioxx mot reumatoid artrit, trots att läkemedlet inte var godkänt för den indikationen av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.  Företaget erkände sig i en förlikning skyldig till en mindre förseelse och ska betala 321,6 miljoner dollar i böter och 628,4 miljoner dollar i civilrättsliga kostnader.

Förlikningen innebär inte att Merck medger ansvar eller ett felaktigt handlande.
– Vi anser att Merck agerat ansvarsfullt och i god tro i samband med dessa civila förlikningsavtal, inklusive verksamhet som rör säkerhetsprofilen för Vioxx”, säger Bruce N. Kuhlik, vice VD och chefsjurist för Merck, i ett uttalande på företagets webbplats.