Annons

Örebro väljer Cervarix

Flera landsting försöker nu komma igång med HPV-vaccineringarna efter
att den nationella upphandlingen drar ut på tiden. Nu börjar Örebro
vaccinera och väljer det vaccin som förlorade upphandlingen, medan Skåne väljer konkurrenten.

22 nov 2011, kl 19:52
0

Annons

Landstinget i Örebro har precis fattat ett beslutat att påbörja vaccineringar av flickor födda 1993.
– Det är viktigt att vi når de här flickorna nu, när de fortfarande går i skolan. Dessutom är flera av dem sexuellt aktiva, så det gäller att börja redan i december så de är vaccinerade innan de tar studenten, säger Leif Ekholm, barnhälsoöverläkare och informationsansvarig för HPV-vaccinering i Örebro läns landsting.

Landstinget har beslutat att vaccinera med Glaxosmithklines vaccin Cervarix, som förlorade den senaste upphandlingen.
– Cervarix är inget sämre vaccin utan kanske till och med lite bättre enligt vad Bo Claesson vid Sveriges Kommuner och landsting sagt.

Istället för att göra en egen upphandling köper vårdcentralerna i landstinget direkt från apoteken på rekvisition.
– Det blir förstås dyrare, men vi kan inte vänta längre. Det här gäller bara tills den nationella upphandlingen är klar.

Skolsköterskorna kommer att informera flickor födda 1993 om vaccineringarna, som kan komma igång redan under nästa vecka.
– Det är för att få en snabb och direkt kommunikation. Vi kommer självklart att ha information om detta på landstingets webbplats, säger Leif Ekholm.
Flickor födda 1994 och senare kommer framöver att erbjudas vaccination.

I Region Skåne har man däremot valt att göra en direktupphandling för att kunna börja vaccinera flickor födda 1993. Valet föll på Sanofi Pasteur MSD:s vaccin Gardasil. Regionen riskerar att åka på skadestånd för brott mot lagen om offentlig upphandling, men tar den risken med motiveringen att man vill fånga upp de äldsta flickorna innan de slutar skolan. Flera andra landsting ser också över möjligheten att påbörja vaccinationerna i år. Till exempel förde Stockholms läns landsting i samtal med båda företagen för att undvika skadeståndsrisken, men valde att avvakta på upphandlingen.

HPV-vaccinering infördes i allmänna vaccinationsprogrammet den 1 januari 2010. Den första upphandlingen, där Cervarix vann, överklagades i flera omgångar och fick sedan göras om. Gardasil blev det vinnande vaccinet i den andra upphandlingen, som blev klar i september. Även denna upphandling överklagades. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten i Stockholm.