Annons

Mer pengar till Apotekstjänst

Dosföretaget Apotekstjänst har fortsatta ekonomiska problem. Nu vill landstinget i Halland skjuta till mer pengar för att slippa riskera att stå utan dosleveranser.

7 nov 2013, kl 11:16
0

I somras drabbade det nya dosföretaget Apotekstjänst av akuta likvida problem. Region Halland och Västra Götaland, där Apotekstjänst ansvarar för dosleveranserna, valde då att göra en förskottsbetalning på 25 miljoner kronor. Det förskottet granskas nu av Konkurrensverket för att se om det rör sig om otillåten direktupphandling.

Men Apotekstjänst har fortsatta ekonomiska problem och kan inte leverera dosläkemedel till det avtalade priset och nu planerar Region Halland ett nytt avtal som ska ge företaget mer pengar.
– Vi har bestämt oss för att föreslå för fullmäktige att tillämpa en regel som finns i EU-lagstiftningen som handlar om att samhällsviktiga tjänster kan hanteras på ett något annorlunda sätt än vad vi gjort hittills, säger Gösta Bergenheim (M) ordförande i Region Halland, till Sveriges Radio Halland.

Frågan om ett nytt avtal ska diskuteras på ett extrainsatt regionsfullmäktige den 20 november.

I oktober tog Apotekstjänst över dosleveranserna i den så kallade Sjuklövern, som består av Sörmland, Örebro, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland. De sju landstingen har ungefär 45 000 dospatienter.