Mathias Uhlén förste svenske Scheelepristagaren

Apotekarsocietetens Scheelepris går i år till Mathias Uhlén. Mathias Uhlén är den förste svensk som får ta emot priset och han får det för sitt arbete med kartläggningen av människans proteiner.

22 jan 2007, kl 13:21
0

Annons

Mathias Uhlén är verksam vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm där han ansvarar för projektet Human Protein Atlas, HPA, en världsunik kartläggning av människans samtliga proteiner. HPA är ett samarbete mellan KTH och Uppsala Universitet och en direkt fortsättning på HUGO-projektet där människans arvsmassa kartlades. Målet är att sammanställa en bildatlas med de cirka 30 000 proteintyper som finns i den mänskliga kroppen.

Kunskaper om proteinerna är viktig för att förstå livsprocesser och sjukdomsförlopp i kroppen och spelar också en nyckelroll vid utveckling av nya läkemedel.

Mathias Uhlén har sedan 1980-talet arbetat med att utveckla effektiva metoder för att utvinna och rena mänskliga proteiner. Han har ett sjuttiotal patent inom området och har varit med om att grunda flera bioteknikföretag, till exempel Affibody och Atlas Antibodies AB.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng