Marknadsförde icke godkänt läkemedel

Marknadsförde icke godkänt läkemedel

Informationsgranskningsnämnden bedömer att ett pressmeddelande var marknadsföring.

3 dec 2020, kl 13:01
0

Annons

Informationsgranskningsnämnden, IGN, fäller läkemedelsföretaget UCB Pharma för otillåten marknadsföring av en läkemedelskandidat mot psoriasis. Enligt läkemedelsbranschens etiska regelverk är det förbjudet att marknadsföra läkemedel före godkännande. Det är denna regel som IGN anser att företaget brutit mot.

UCB Pharma utvecklar substansen bimekizumab för behandling av psoriasis. I ett pressmeddelande publicerat på Mynewsdesk skrev företaget i november om läkemedelskandidaten. Pressmeddelandet hade rubriken”Fas III-studie visar att bimekizumab har starkare effektdata än Humira® när det gäller hudutläkning vid måttlig till svår psoriasis”.

Pressmeddelanden betraktas i de etiska reglerna vanligtvis inte som kommersiell information och faller då utanför de bestämmelser som reglerar marknadsföring av läkemedel. Men det finns undantag. Om innehållet har ett kommersiellt syfte och avser kommersiella förhållanden så kan även ett pressmeddelande bedömas som kommersiell information. Och precis så bedömer IGN det aktuella pressmeddelandet.

Det beror dels på jämförelsen med Humira, ett annat läkemedelsföretags produkt, som finns både i rubriken och i själva texten. Och dels på att en citerad överläkare i dermatologi i texten gör uttalanden som ”Bimekizumab levererar på ett glädjande sätt i denna jämförande studie…” och ”Särskilt imponerar starka data…”.

Företaget hävdar att syftet inte var kommersiellt, men lovar samtidigt bot och bättring.

IGN menar ändå att den genomgående jämförelsen med en annan produkt samt de många värdeomdömena gör att pressmeddelandet måste ses som kommersiell information. Detta gör i sin tur att det handlar om otillåten marknadsföring av ett icke godkänt receptbelagt läkemedel. Företaget ska därför betala en straffavgift på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng