Annons

Många vill sälja receptfritt

Det är många livsmedelshandlare som vill börja sälja receptfria läkemedel efter omregleringen. I en enkätundersökning bland handlare i landet svarade 95 procent att de kan tänka sig att börja med läkemedelsförsäljning.

3 nov 2008, kl 15:24
0

Annons

När apoteksmarknaden omregleras kommer det att bli möjligt för fler handlare att sälja vissa receptfria läkemedel. Vilka dessa blir och vad som krävs av dem som ska sälja är ännu inte klart, men intresset bland handlarna är stort.

När Handelns utredningsinstitut nyligen gjorde en enkätundersökning bland livsmedelshandlare i olika delar av landet svarade 95 procent att de skulle kunna tänka sig att sälja receptfria läkemedel. 70 procent svarade att de skulle kunna komma i gång med det inom en månad.
– Även om det var en liten undersökning med drygt 60 svar så tror jag att resultatet hade varit detsamma om fler varit med, säger Martina Elfgren Lilja på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel till tidningen Handelsnytt.

Fackförbundet Handels är positiv till försäljningen men pekar på ett antal åtgärder som bör ordnas innan försäljningen börjar. De menar att med receptfria läkemedel på butikshyllorna ökar risken för rån vilket gör att säkerheten måste tryggas, någon som arbetsgivaren ska ordna enligt dem.

Handels kritiserar den del i Reje-utredningen som föreslår att butikspersonal som inte har farmacevtisk utbildning bara ska få ge kunderna den information som står på bipacksedeln på produkterna.
– Det är en brist i utredningen. Att bara kunna hänvisa till bipacksedeln blir ohållbart. Det krävs att personalen får utbildning, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels.

Enligt regeringen är tidsplanen att vissa receptfria läkemedel ska börja säljas utanför apotek under andra halvan av 2009