Många blir sjuka av läkemedel

Mer än var tionde vuxen i Sverige har blivit sjuka av sina läkemedel. Men många fall hade kunnat förhindras, enligt en ny avhandling.

27 mar 2014, kl 12:40
1

Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har kartlagt den läkemedelsrelaterade sjukligheten genom enkäter och medicinska journaler. I den läkemedelsrelaterade sjukligheten ingick biverkningar, förgiftningar, läkemedelsberoende, otillräckliga effekter och avsaknad av läkemedelsbehandling.

I enkäten rapporterade 19 procent att de haft någon form av läkemedelsrelaterad sjuklighet och enligt journalerna hade 12 procent haft det. Det vanligaste var läkemedelsbiverkningar och otillräcklig effekt av läkemedlet. 

Men många fall hade kunnat undvikas. Kliniska experter som granskade den läkemedelsrelaterade sjukligheten i journalerna kom fram till att 39 procent hade kunnat förebyggas.
– Studien visar att både öppenvården och slutenvården måste bli bättre på att uppmärksamma läkemedelsrelaterad sjuklighet, och tillsammans med forskare, säkerhetsexperter och vårdpersonal genomföra fler studier för att utveckla förebyggande strategier, säger Katja Hakkarainen, apotekare och forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

I avhandlingen ingick enkäter till 7 099 vuxna i Sverige och uppgifter ur medicinska journaler från 4 970 vuxna i Östergötland. De genomfördes 2010 respektive 2008.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är stort behov av att sörja för att allmän praktiker får djpare kunskap om de läkemedel som används. Råkade själv ut för kraftiga biverkningar vid metformin behandling som skrevs ut trots att jag är mager BMImindre än 22. Dosen ökades stegvis vid 2g/dag fick jag mycket kraftiga diarrer 3 ggr./dag, gick ned i vikt, Övriga diffusa biverkningar förvirring och omtöckning utvecklades efter hand så inte förrän mer en månad efter dosen sänkts började jag känna igen mig själv. Efter ytterligare c.a 6 mån på 1,5 g /d. och byte av läkare fick jag byte till Insulin-injektion (vid 80 år) . Inget nämns om de diffusa bivrekningarna i packet Insert. Hoppas info ändas snabbt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng