Annons

Män i Nordirland erbjuds HPV-vaccin

Homosexuella män i Nordirland kommer att erbjudas gratis vaccinering mot humant papillomvirus, HPV.

15 aug 2016, kl 09:46
4

Annons

Det är enbart män under 45 år och som går till könsklinik eller HIV-kliniker.

Inför Pridefestivalen i Belfast sa hälsominister Michelle O´Neill att hennes departement kommer att satsa 100 000 euro i ett nytt vaccinationsprogram som är inriktat på män som har sex med män.

– Investeringar i det här programmet kommer att bidra till ett ökat skydd mot HPV, som kan orsaka en rad cancerformer, sade Michelle O´Neill, uppger tidningen Independent.

Under förra året fattade hälsoministern i Wales ett liknande beslut om att erbjuda homosexuella män HPV-vaccin.

I Sverige ingår HPV-vaccinet sedan 2012 i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor mot HPV. Alla flickor i årskurs 5 och 6 erbjuds två doser HPV-vaccin inom ramen för det allmänna nationella vaccinationsprogrammet.

På Folkhälsomyndigheten i Sverige arbetar en grupp med att utreda frågan om vaccinet ska ges även till pojkar. Gruppen ska förutom den hälsoekonomiska analysen även titta på 13 andra faktorer som ska utredas enligt smittskyddslagen. Därefter ska arbetsgruppen ge ett beslutsunderlag till regeringen gällande frågan om HPV-vaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar.

Utredningen pågår under hösten och till våren 2017 väntas ett beslutsunderlag med en rekommendation lämnas till regeringen.

HPV-vaccin skyddar mot virustyper som orsakar omkring 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Virusen orsakar också en stor andel av de allvarliga cellförändringar som kan utvecklas till cancer om de inte behandlas.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hmmm, har man inte gjort en tankevurpa här när man bara erbjuder homosexuella pojkar/män vaccin? Trodde att hälsoekonomin i att vaccinera pojkar låg i att färre pojkar då kan infektera kvinnor –> kollektiv immunitet? What am I missing? Jag vet att HPV kan orsaka andra cancrar också men det finns väl knappast tillräckliga data på det?

  2. Hälsominister Michelle O´Neill säger i uttalande att det är för att skydda mot flera olika typer av cancer.

  3. Den hälsoekonomiska vinsten av att vaccinera mot HPV för att minska peniscancer är väldigt liten då cancerformen är mycket ovanlig. Men eftersom HPV också ligger bakom andra former av cancer såsom analcancer och svalgcancer blir den uppskattade vinsten i form av mindre sjukdomsbelastning större för män som har sex med män.

  4. Den stora preventiva vinsten med vaccinet ligger i att vaccinera innan sexdebut för att förhindra tidig smitta med HPV-virus. Därför vaccineras flickor i grundskolan. Samma resonemang borde förstås gälla för pojkar plus att en sådan strategi ytterligare hindrar smittspridning i såväl heterosexuella som homosexuella relationer.
    Nordirländarna förefaller försöka stänga båset när det är halvtomt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng