Vaccin som nässpray lika effektiv som injicerat

Nässpray mot influensa gav samma effekt som injicerat vaccin, visar ny studie.

15 aug 2016, kl 23:00
2

Mark Loeb

En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of internal medicine visar att nässpray mot influensa hade liknande effekt som standardvaccin i form av injektion.

Enligt huvudförfattaren till studien, Mark Loeb, vid Mcmaster university, är studien den första blindade, randomiserade, kontrollerade som jämför direkt och indirekt effekt av levande vaccin kontra inaktiverat vaccin.

I studien ingick 1 186 barn som slumpades till att antingen få nässprayvaccin eller injicerat vaccin. En kontrollgrupp på 3 425 barn som inte fått något skydd mot influensa följdes också.

För att avgöra om vaccinerade barn och ungdomar med influensanässpray fick ett bättre direkt eller indirekt gemensamt skydd än standard influensavaccin genomförde forskarna den treåriga studien i en koloni där människor lever relativt isolerade från städer.

Den genomsnittliga vaccinationstäckningen bland barn som fått nässpray var 76,9 procent jämfört med 72,3 procent som fått injektion.

Forskarna uppger att man kommer att fortsätta studera flockimmunitet med olika vaccinformuleringar samt att de ska tittta på effekten av upprepad vaccinering av barn.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Intressant artikel, men jag hittar ingen länk till rapporten. kan artikelförfattaren addera den?

    I övrigt: det står inget i artikeln om hur de som var ovaccinerade klarade testet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng