Malariaprofylax ut ur högkostnadsskyddet

Förebyggande behandling av malaria kommer inte längre att ingå i
högkostnadsskyddet. Malariaprofylax är inte prioriterat i hälso- och
sjukvården, enligt TLV.

1 feb 2012, kl 13:22
1

Annons

Bakgrunden är att vacciner inför utlandsresor inte finansieras av offentliga medel, men ändå har malariaprofylax ingått i förmånssystemet. Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, har därför omprövat läkemedlen Lariam, Malarone och Klorokinfosfat Recip.

Enligt myndigheten ingår inte förebyggande behandling vid utlandsresor som ett område inom de prioriteringsriktlinjer som riksdagen antagit. Därför beslutar TLV att malariaprofylax inte längre ska ingå i högkostnadsskyddet.

Men Lariam, Malarone och Klorokinfosfat Recip har andra godkända behandlingsområden. Vid förskrivning inom något av de områdena ingår läkemedlen fortsättningsvis i förmånen.

Beslutet gäller från och med den 1 mars.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag vet många som levt i tron att profylax ej ingår och redan innan detta beslut/påpekande har expedierat dessa preparat utan rabatt. Felutbildad av det statliga apoteket tydligen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng