Maktskifte kan ge monopolet tillbaka

Om socialdemokraterna vinner nästa riksdagsval kommer de att riva upp
regeringens beslut om avreglering. Det säger partiets
sjukvårdspolitiska talesperson Ylva Johansson till Dagens Medicin.

11 jun 2008, kl 12:27
0

Trots att Socialdemokraterna är negativt inställda till avregleringen av apoteksmarknaden när det gäller försäljning av receptbelagda läkemedel har det hittills varit tyst om vad som skulle hända vid ett eventuellt maktskifte.

Men nu lägger Ylva Johansson korten på bordet.
-Om vi får väljarnas förtroende kommer vi att riva upp regerings beslut om avreglering. Vi tycker att avregleringen innebär en dålig utveckling där man slår sönder ett väl fungerande apotekssystem och låter miljarder kronor rinna iväg i ökade läkemedelskostnader. Svensk sjukvård har inte råd med det, säger hon till Dagens Medicin.

Hon varnar för att köpa apotek på regeringens villkor på grund av den osäkerhet som skapas i och med att premisserna kommer att förändras om socialdemokraterna tar över.
– Vi har varit villiga att diskutera en blocköverskridande överenskommelse i apoteksfrågan men regeringen har inte varit intresserad och därför blir detta en konfliktfråga i nästa valrörelse, säger Ylva Johansson.

Exakt hur en återreglering ska gå till kan hon inte specificera men kritik riktas bland annat mot prismodellen och möjligheten för den som äger apotek att också få bedriva grossistverksamhet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng