Annons

?Litet urvattnat men vissa godbitar?

Jan Håkansson, distriktsläkare i Krokom och ordförande i Jämtlands läns läkemedelskommitté, beskriver Socialutskottets betänkande som något urvattnat jämfört med Olof Edhags ursprungliga utredning. ? Det var synd på ett gediget utredningsarbete som var mycket väl genomtänkt. Lokala lösningar Förslaget om generisk substitution ? som inte fanns i utredningen ? betecknar han som intressant. ? Om […]

21 mar 2002, kl 17:03
0

Jan Håkansson, distriktsläkare i Krokom och ordförande i Jämtlands läns läkemedelskommitté, beskriver Socialutskottets betänkande som något urvattnat jämfört med Olof Edhags ursprungliga utredning.
? Det var synd på ett gediget utredningsarbete som var mycket väl genomtänkt.


Lokala lösningar


Förslaget om generisk substitution ? som inte fanns i utredningen ? betecknar han som intressant.
? Om man istället fortsatt att arbeta via lokala överenskommelser mellan läkemedelskommittéer och apotek, hade generikaanvändningen kunnat stimuleras under säkrare former. Det tycks dock som skrivningen om att byte skall ske till det billigaste medlet som är tillgängligt på apoteket lämnar utrymme för lokala lösningar där läkemedelskommittéerna bibehåller sitt inflytande även i framtiden.
Införandet av obligatoriska arbetsplatskoder betecknar han som motiverat, med tanke på att dagens frivilliga system inte fått tillräckligt genomslag.
? Landstingen bör kunna skapa en ?uppsamlingskod? för läkare utan arbetsplats.


Beklagar att förbud uteblev


Jan Håkansson välkomnar den nya läkemedelsförmånsnämnden, men beklagar att riksdagen avslagit Olof Edhags förslag att lagstifta mot reklam för receptbelagda läkemedel riktad mot allmänheten.