Annons

Lipitor världens största läkemedel

Nyligen kom statistik som visar att blodfettsänkaren Lipitor är världens mest sålda läkemedel. Det förvånar många eftersom den vetenskapliga dokumentationen brister.

23 aug 2001, kl 14:01
0

FÖRSÄLJNING Under första kvartalet i år passerade blodfettsänkaren atorvastatin (Lipitor) magsårsläkemedlet omeprazol (Losec) som världens mest sålda läkemedel. Därmed har Astrazeneca tappat sin förstaplats på världens försäljningslista sen flera år. Förra året var platserna omvända.

När Astrazeneca har kämpat i patentstrider och mot parallellimport för att försvara Losecs ställning, har Pfizer istället kunnat koncentrera sig på en aggressiv marknadsföring av Lipitor.

? I USA är läkarna mer imponerade av labbvärden och förskriver mer Lipitor än vad vi gör här i Sverige, säger docent Leif Erhardt vid kardiologkliniken på niversitetssjukhuset MAS i Malmö.

? Men Lipitor är ett bra läkemedel. Det är rasande effektivt på att sänka kolesterolnivåerna, säger Leif Erhardt.

Dokumentationen håller på att stärkas

I motsats till två andra statiner, Zocord och Pravachol, saknar Lipitor långtidsdokumentation på mortalitet och morbiditet.

? Både Pravachol och Zocord har starkare dokumentation än Lipitor. Svenska riktlinjer och listor rekommenderar i stor utsträckning dessa så det rör sig onekligen om skicklig marknadsföring från Pfizers sida, säger Leif Erhardt.

Till TT medger Pfizers medicinske informationschef Håkan Emilsson att dokumentationen för Lipitors effekt behöver stärkas och att studier är på gång. I dag finns CURVES- och MIRACL-studierna. Den förra är en ren effekt- och säkerhetsstudie och den senare studerade under 16 veckor, med positiva resultat, effekter på angina, stroke, hjärtinfarkt och död.

? TNT-studien blir klar om ett år och kommer att ge mer information om morbiditet och mortalitet, berättar Leif Erhardt.

Stor potential

Clas Lindbergson, marknadschef på Pfizer, ser en stor potential i Sverige för Lipitor.

? Svenska läkare kan bli bättre på att nå de målvärden som Läkemedelsverket har satt upp. Utländska läkare fokuserar mer på att nå uppsatta målvärden.

I kontrast till världssiffrorna låg Lipitor förra året på 11:e plats på den svenska försäljningslistan, som toppades av Losec Mups. Enligt den senaste statistiken från Läkemedelsstatistik AB har Zocord 55 procent av marknaden för blodfettsänkande läkemedel, Lipitor 29 procent och Pravachol 10 procent.