Lipitor tappar patent idag

Pfizers storsäljare och kolesterolsänkare Lipitor tappar nu sitt patent. I USA går patentet ut idag, i Sverige kommer generiskt atorvastatin börja säljas till våren.

30 nov 2011, kl 13:58
1

I slutet av 1990 kom Pfizers med sin kolesterolsänkare Lipitor (atorvastatin), företagets och historiens hittills bästsäljande läkemedel. Lipitor var det första läkemedel som såldes globalt för mer än tio miljarder dollar om året, närmare en fjärde del av företagets hela omsättning.
Men nu är ensamrätten på väg ut, i USA förlorade man det idag.

I Sverige
går det enligt företaget ut i maj nästa år. I Europa har företaget fått patentet förlängt med sex månader då man studerat läkemedlet på barn.
Men generiskt atorvastatin kommer troligen att finnas till försäljningen före maj i Sverige.
-Pfizer har upprättat ett globalt avtal med det indiska företaget Ranbaxy som ger dem rätt att börja sälja generika tre månader innan utgången av patentet. Och ett av de länder ranbaxy har möjlighet att göra det är Sverige, säger Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer.
Det innebär att det kan finnas kopior till Lipitor i mars 2012.

För att behålla
så stor del av försäljningen som möjligt i USA har Pfizer antagit en aggressiv strategi, enligt nyhetsbyrån Reuters. Med bland annat rabatter och avtal med apotek och försäkringsbolag är målet i USA att under en period behålla så stor del av marknaden som möjligt. Pfizer har enligt nyhetsbyrån upprättat avtal med generikatillverkare för att postorderföretag inte ska kunna sälja de generiska produkterna.

Uppdaterad 20011-11-30 13.30

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Med ett pris på 1279:- mot dagens Atorvastatin 88:- kan man se vad stat och kunder blivit bestulna på pengar fram till patentet går ut!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng