Annons

Lipidsänkande medel har bra effekt hos HIV-patienter

Statiner och fibrater kan hjälpa HIV-patienter som riskerar att drabbas
av hjärt- och kärlsjukdomar på grund av sin medicinering. Det visar en
stor amerikansk studie.

3 mar 2009, kl 11:55
0

Annons

HIV-patienter drabbas oftare av kardiovaskulära sjukdomar än resten av befolkningen, eftersom vissa antivirala läkemedel kan störa fettomsättningen i kroppen. I en ny omfattande studie har effekterna av lipidsänkande medel på kolesterolnivåerna hos HIV-patienter och patienter utan HIV-infektion jämförts. Studien är den största i sitt slag och har nyligen publicerats elektroniskt i Annals of Internal Medicine.

Amerikanska forskare följde 829 patienter med HIV-infektion och 6941 patienter som var HIV-negativa. Alla patienter tog lipidsänkande läkemedel mellan 1996 och 2005. Blodnivåerna av både LDL-kolesterol och triglycerider mättes hos båda patientgrupper under hela perioden och alla biverkningar rapporterades.

Behandling med statiner minskade kolesterolnivåer hos både HIV-positiva och HIV-negativa patienter. Minskningen var 3 procent lägre hos HIV patienter, men forskarna bakom studien betraktar ändå resultatet som betydelsefull.

HIV-patienter som fick fibrater, exempelvis det lipidsänkande medlet gemfibrozil, hade 15 procent högre halter av triglycerider, jämfört med HIV-negativa patienter som behandlats med samma läkemedel. Men kombinationsbehandling med fibrater och antivirala medel som hämmare av det omvända transkriptaset av icke-nukleosid analog typ (NNRTI) hade en mycket bra effekt på triglyceridhalter hos HIV-patienter. Forskarna såg väldigt få biverkningar, fast kolesterolsänkande medel hade en större negativ inverkan på både levern och muskler hos HIV-patienter.

HIV-patienter med höga kolesterolnivåer kan behandlas effektivt med lipidsänkande medel, men andra viktiga faktorer som vi måste ta hänsyn till och följa upp är fetma och högt blodtryck, skriver forskarna i en kommentar.