Lipidsänkande medel har bra effekt hos HIV-patienter

Statiner och fibrater kan hjälpa HIV-patienter som riskerar att drabbas
av hjärt- och kärlsjukdomar på grund av sin medicinering. Det visar en
stor amerikansk studie.

3 mar 2009, kl 11:55
0

HIV-patienter drabbas oftare av kardiovaskulära sjukdomar än resten av befolkningen, eftersom vissa antivirala läkemedel kan störa fettomsättningen i kroppen. I en ny omfattande studie har effekterna av lipidsänkande medel på kolesterolnivåerna hos HIV-patienter och patienter utan HIV-infektion jämförts. Studien är den största i sitt slag och har nyligen publicerats elektroniskt i Annals of Internal Medicine.

Amerikanska forskare följde 829 patienter med HIV-infektion och 6941 patienter som var HIV-negativa. Alla patienter tog lipidsänkande läkemedel mellan 1996 och 2005. Blodnivåerna av både LDL-kolesterol och triglycerider mättes hos båda patientgrupper under hela perioden och alla biverkningar rapporterades.

Behandling med statiner minskade kolesterolnivåer hos både HIV-positiva och HIV-negativa patienter. Minskningen var 3 procent lägre hos HIV patienter, men forskarna bakom studien betraktar ändå resultatet som betydelsefull.

HIV-patienter som fick fibrater, exempelvis det lipidsänkande medlet gemfibrozil, hade 15 procent högre halter av triglycerider, jämfört med HIV-negativa patienter som behandlats med samma läkemedel. Men kombinationsbehandling med fibrater och antivirala medel som hämmare av det omvända transkriptaset av icke-nukleosid analog typ (NNRTI) hade en mycket bra effekt på triglyceridhalter hos HIV-patienter. Forskarna såg väldigt få biverkningar, fast kolesterolsänkande medel hade en större negativ inverkan på både levern och muskler hos HIV-patienter.

HIV-patienter med höga kolesterolnivåer kan behandlas effektivt med lipidsänkande medel, men andra viktiga faktorer som vi måste ta hänsyn till och följa upp är fetma och högt blodtryck, skriver forskarna i en kommentar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng