Forskare varnar för resistenta influensavirus

Resistensen mot det antivirala läkemedlet Tamiflu ökar hos en vanlig
form av influensavirus. Patienter med nedsatt immunförsvar är också extra känsliga för den resistenta formen. Det visar två studier som publicerats i JAMA.

3 mar 2009, kl 10:18
0

I januari 2008 rapporterades det att vissa influensavirus av stam A (H1N1) har muterat och blivit resistenta mot Tamiflu (oseltamivir). Tidigare trodde många att dessa muterade virus hade en begränsad infektionsförmåga och därför var mindre farliga än andra influensavirus. Det behöver inte stämma, enligt forskarna bakom en av de två studierna i JAMA.

Till att börja med undersökte forskarna tre influensafall på universitetssjukhuset i Leiden. Det gällde en äldre patient och två andra patienter som var på väg att få benmärgstransplantation. Undersökningen visade att de var infekterade med H1N1 influensa virus av stam A som var resistent mot Tamiflu.

Fler analyser visade att sammanlagt fyra patienter på sjukhuset hade influensa och var resistenta mot Tamiflu. Alla blev infekterade med H1N1 under sjukhusvistelsen. Tre patienter med nedsatt immunförsvar och få vita blodkroppar fick influensarelaterad lunginflammation. Två av patienterna dog.Forskare bakom studien påpekar att fynden inte får övertolkas på grund av mycket litet patientunderlag. De manar ändå till försiktighet och förebyggande åtgärder när det gäller det muterade H1N1 viruset och extra utsatta patienter som behandlas på sjukhus.

Den andra studien är utförd av forskare vid Centers for Disease Control and Prevention i
Atlanta, USA, har kartlagt utbredningen av viruset H1N1. Omkring 19 procent av de influensavirus som cirkulerade i USA
under förra influensasäsongen var av den typen. Forskarna konstaterade då att 12 procent av dem som smittats med
H1N1-viruset i USA hade smittats av en form som visade resistens mot
Tamiflu.

Preliminära data från årets influensasäsong att H1N1-viruset
blivit  mer resistent . Av de 268 fall som testats
fram till den 19 februari, var 264 resistenta mot Tamiflu.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng