Annons

Lif kritiserar resonemang om särläkemedel

Läkemedelsindustrins branschorganisation Lif tycker att kritiken
om höga priser på särläkemedel är missvisande. I en debattartikel går
de nu till motattack.

5 maj 2011, kl 13:16
0

Tidigare i veckan riktade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL, hård kritik mot läkemedelsindustrin. Kritiken handlade om att industrin tar ut orimligt höga priser för läkemedel riktade mot sällsynta sjukdomar och på så sätt utövar utpressning mot betalarna.

Nu svarar branschorganisationen Lif:s vd Anders Blanck på kritiken. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver han att sjukvårdens kostnader för läkemedel stadigt minskar i Sverige till följd av den generiska konkurrensen. Men i sitt utspel fokuserar TLV och SKL på enskilda nya och dyrare läkemedel menar Anders Blanck.

TLV och SKL har bland annat anmärkt på att en del av de preparat som klassas som särläkemedel, något som enligt EU:s regelverk innebär vissa fördelar, innehåller substanser som funnit länge och därför inte inneburit några höga utvecklingskostnader. Som svar på detta skriver Anders Blanck att det som företagen får stöd för är att dokumenterar en substansen för en sällsynt sjukdom, något som också är kostsamt.

I artikeln efterlyser han också en genomgripande översyn av Sveriges system för subventionering av läkemedel som han menar har uppenbara brister.