Annons

LFN får besluta om nikotintuggummi

Ett regeringsbeslut kan öppna vägen för att naturläkemedel och vissa receptfria läkemedel för bland annat rökavvänjning får förskrivas inom läkemedelsförmånen.

16 jun 2003, kl 13:37
0

Annons

Sedan den 1 juni gäller inte en tidigare restriktion i förordningen om läkemedelsförmåner att naturläkemedel samt receptfria läkemedel för rökavvänjning, läkemedel mot håravfall och vissa utvärtes läkemedel inte får förskrivas inom läkemedelsförmånen.

Restriktionen hävdes av regeringen som ett led i att göra ett ?renare? system för beviljande av läkemedelsförmåner. Nu är det i stället Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, som får ta ställning till om de berörda läkemedelsgrupperna ska kunna förskrivas med subvention.

Enligt Fredrik Larsson, informatör på LFN, siktar man på att ha regler klara för rabattering av de aktuella läkemedelsgrupperna innan halvårsskiftet.

Välkomnar beslut

Maria Lohm, varmumärkesansvarig på Pfizer för Nicorette i Sverige och Finland, välkomnar att restriktionen nu är upphävd. Enligt henne är det dock för tidigt att säga om det från företagets perspektiv skulle vara en fördel om receptfria rökavvänjningsläkemedel som nikotintuggummi fick förskrivas inom förmånssystemet.

? Eftersom vi är en aktör på en marknad för receptfria läkemedel skulle en eventuell rabattering föra med sig flera frågor som vi måste ta ställning till kring till exempel prissättning. Men ur folkhälsoperspektiv vore det dumt att inte subventionera nikotinläkemedel. En rabattering tror jag leder till att vården skulle ta större ansvar för rökavvänjning. I sin tur skulle det kunna öka möjligheterna att få hjälp för den majoritet av rökare som är lågutbildade och vilka vi har svårare att nå i dag, säger Maria Lohm.