Lennart Axelsson om fighten om de bästa entreprenörerna

Lennart Axelsson om fighten om de bästa entreprenörerna

Varför ska egentligen facket äga ett apoteksbolag?– Vi ska inte äga det. Målet är att vi så snart som möjligt ska gå ur som ägare från det här företaget. Just nu äger vi alla aktier men i dagsläget är det här ett 100 000-kronors-bolag. Men om allt går enligt plan ska vi få in investerare […]

9 jun 2009, kl 17:41
0

Varför ska egentligen facket äga ett apoteksbolag?
– Vi ska inte äga det. Målet är att vi så snart som möjligt ska gå ur som ägare från det här företaget. Just nu äger vi alla aktier men i dagsläget är det här ett 100 000-kronors-bolag. Men om allt går enligt plan ska vi få in investerare som tillsammans kommer att gå in med miljarder. Då kommer vårt ägande vara marginellt. På sikt tror jag inte vi kommer ha något ägande alls i Farmacevtföretagarna, säger Lennart Axelsson.
Projektet med Farmacevtföretagarna började när Farmacevtförbundet på ett fullmäktige beslutade att de skulle arbeta för en ny apoteksmarknad med mångfald. Först började förbundet med lobbyarbete mot utredaren Lars Reje.
– När betänkandet kom såg vi att det inte fanns ett ord om entreprenörer. Det var då vi började fundera över en egen lösning.
Den egna lösningen blev ett företagarkoncept: Farmacevtföretagarna. I början användes konceptet mest som ett inlägg i debatterna.
– Vi presenterade det här som ett förslag till regeringen och vår idé var embryot till det som nu håller på att bli det statliga entreprenörsbolaget.

Så långt var Farmacevtföretagarna ett lyckat lobbyprojekt. Men trots att både staten och Apoteket AB nu satsar på egenföretagande har Farmacevtförbundet bestämt sig för att fullfölja idén med Farmacevtföretagarna och satsa på allvar. Tillsammans med ett gäng konsulter på PriceWaterHouse Coopers driver de nu idén vidare och målet är att köpa ett av de två största klustren av apotek.  
– Vi har nu fem till tio investerare som är intresserade av att investera kapital i den här nya branschen. De blir då delägare i Farmacevtföretagarna. Enskilda entreprenörer köper sedan in sig i ett apotek.

Men varför väljer ni att gå vidare trots att ni fått igenom satsningarna på småföretagande?
– För att det statliga alternativet har blivit som en dålig generisk kopia av vårt koncept. De sätter som krav att man har staten som ägare och vi tycker inte man ska ställa sådana motkrav på de som vill satsa på ett eget apotek. Vi hade hoppats på att vi skulle kunna samarbeta med Omstruktureringsbolaget och ta fram en gemensam lösning för statens entreprenörsapotek. Men den dörren visade sig vara stängd.
Istället har nu Farmacevtföretagarna och Omstruktureringsbolaget hamnat i en konkurrenssituation. Båda är de nu på jakt efter duktiga entreprenörer som är beredda att satsa stora pengar på ett eget apotek. Att den här konkurrenssituationen har uppstått tror Lennart Axelsson bara är bra.
– Nu finns det ett privat alternativ för de som vill köpa enskilda apotek och då måste Omstruktureringsbolaget förhålla sig till det. Till exempel vill vi erbjuda de som köper apotek i statens entreprenörsbolag att de istället får samarbeta med Farmacevtföretagarna när det gäller inköp och annat. Vi har jurister som analyserar det här och vi har väldigt svårt att se att staten kan förhindra det.  

Vad kommer det att kosta för den enskilda företagaren att köpa in sig på ett apotek hos Farmacevtföretagarna?
– Vissa apotek kommer inte bli dyrare än ett par miljoner men de flesta apotek kommer förmodligen att kosta väsentligt mer. I vårt affärskoncept har vi utgått från en egeninsats på cirka 9 procent av köpeskillingen. Så det kommer gå att få ett apotek för någon miljon.

Du är också förbundsdirektör för Farmacevtförbundet som förhandlar för arbetstagarna. Nu startar ni ett företag som kommer bli arbetsgivare, hur ska det fungera?
– Farmacevtförbundet står inför stora förändringar. I framtiden kommer det inte längre finnas så tydliga gränser mellan arbetsgivare och arbetstagare. En egenföretagare kan till exempel både få problem gentemot sin ägarorganisation och sina egna anställda. Det är därför som Farmacevtförbundet ska bli en professionsorganisation för alla som på olika sätt arbetar inom området.

Men vem ska sköta avtalsförhandlingar?
– När det gäller de förhandlingarna får egenföretagarna se till att också vara anslutna till en arbetsgivarorganisation om de vill det. De kan vara medlemmar i både Farmacevtförbundet och till exempel Almega.

Kommer ni ställa krav på hur de som köper apotek i Farmacevtföretagarna ska vara som arbetsgivare?
– Nej, inte några fackliga krav. Det blir upp till ledningen i det nya företaget att bestämma om det ska ställas några speciella krav på de som köper apoteken.

Vilket kompetenskrav kommer Farmacevtföretagarna ställa på den läkemedelsansvariga?
– Jag tror det finns ett antal aktörer som kommer att sätta ribban högt nu när det gäller kompetenskraven och jag hoppas att Farmacevtföretagarna kommer att vara en av dem.
Lennart Axelssons förhoppning är att Farmacevtföretagarna öppnar sitt första apotek i oktober. Men mycket kan hända fram till dess och risken är stor att allt faller. Hur mycket hela projektet då kostat blir en överraskning för förbundets medlemmar.
– Vi har valt att inte gå ut med vad det här kostar under tiden eftersom vi är inne i en känslig försäljningsprocess.