Ledtrådar om barnastma

Små genetiska skillnader kan förklara varför vissa barn drabbas av
astma. Forskare från bland annat Sverige har i en omfattande studie
hittat ledtrådar som kan underlätta vägar till behandling.

23 sep 2010, kl 12:11
0

Det internationella forskarlaget har i en av världens största studier om genetiska faktorer och astma identifierat sex genvarianter som kan förklara nästan 40 procent av alla fall av astma hos barn. Resultaten har publicerats i New England Journal of Medicine och bygger på genetisk kartläggning av 1036 astmatiker och över 16 000 kontrollpersoner.

Flera av generna har betydelse för hur immunförsvaret fungerar, varav en av generna visat sig ha samband med astma hos barn, men saknar dock betydelse för astma hos vuxna.
– De identifierade generna är involverade i förmedling av information om slemhinneskada till immunsystemet samt i aktivering av luftvägsinflammation, säger professor Göran Pershagen vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som lett den svenska delen av studien.

De data från Sverige som ingick i kartläggningen kommer från den så kallade BAMSE-studien, som innehåller drygt 4000 barn från Stockholm som följts från födelsen till 12 års ålder med bland annat, lungfunktionsundersökningar och bestämning av allergiantikroppar. Enligt forskarna kan de nya fynden ge värdefull kunskap om mekanismer bakom utveckling av astma och uppslag för utveckling av nya läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng