Låter patienter få ta del av data

Pfizer kommer att låta oberoende forskare och patienter ta del av information från kliniska prövningar.

5 dec 2013, kl 11:04
1

USAs största läkemedelsföretaget Pfizer ökar öppenheten kring information från kliniska prövningar. Företaget har bestämt sig för att göra data tillgängliga till oberoende forskare och de patienter som deltar i de kliniska studierna, skriver Reuters.

Tidigare i år startade BMJ tillsammans med flera brittiska organisationer initiativet All Trials, som syftade till att öka öppenheten kring data från kliniska studier. GSK visade tidigt sitt stöd för kampanjen och meddelade att man skulle försöka publicera alla studier, även om resultatet var negativt, och CSR-rapporter. Även Roche har lovat att ge externa forskare tillgång till anonymiserad patientdata.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har också tagit steg för att öka öppenheten kring material från kliniska studier. Bland annat ska myndigheten publicera data från kliniska studier när ett nytt läkemedel godkänns.

Pfizer går ett steg längre då de även ger de patienter som deltar i de kliniska studierna tillgång till studiedata. Företaget kommer att låta deltagarna få lättförståeliga sammanfattningar från början av 2014. Patienterna kommer också att kunna ladda ner sina personliga studiedata.

Pfizer menar att studiedeltagare ofta efterfrågar den informationen, och att det är ett sätt för företaget att visa betydelsen av deras deltagande. Informationen kan sedan användas av patientens läkare. 

Den information som kommer att göras tillgänglig för oberoende forskare kommer att anonymiseras. Forskarna får ansöka om tillgång hos Pfizer och en oberoende panel av akademiska forskare har sista ordet om ansökan ska godkännas eller inte.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det kan inte vara helt fel att låta intresserade patienter läsa och få en expert förklaring över sina egna sjukdomar. I Finland finns det en skriftlig utgåva som torde heta “patientlagen” Den övervakas av sjukhusets anställda. Nu kan det visserligen hända att den också är uppdaterad,det är flera år sedan jag har läst den. Jag önskar att min historia som är gammal inte ännu idag upprepas.Nämligen när jag ville läsa min sjukhistoria sade läkaren ett bestämt nej och gömde den under bordet där han satt. Detta var efter en misslyckad behandling. Jag vill också tillägga att jag har fått läsa och bevarat hemma det mesta om mina olika sjukdomar. Jag vill påstå att detta har inte skadat mej på något sätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng