Annons

Lars Engqvist har fria händer i monopolfrågan

Socialminister Lars Engqvist kan finna politisk majoritet både för att avskaffa apoteksmonopolet och för att behålla det, enligt en kartläggning som Läkemedelsvärlden har gjort. Han och det socialdemokratiska partiet har därför fria händer att göra som de vill i monopolfrågan.

19 jul 2002, kl 19:01
0

Den nytillträdde socialministern Lars Engqvist, 53, är en av slitvargarna i det socialdemokratiska partiet. Från sin tid som SSU-ordförande 1972, via chefredaktörsposter på socialdemokratiska Östra Småland och Arbetet till chef för Filminstitutet har han setts som en av förnyarna inom partiet.
Det kan möjligen vara en fingervisning i hur han ser på frågan om ett apoteksmonopol. Han vill dock ännu inte uttala något definitivt ställningstagande när det gäller monopolet på apoteksområdet, men generellt säger han sig inte vara någon vän av monopol.
? Jag är principiellt emot monopol, men apoteksområdet är något komplicerat varför jag vill sätta mig in i frågan ytterligare, säger han.


S kan välja väg själv
Lars Engqvist och det socialdemokratiska partiet kommer dock att ha mycket fria händer när det gäller framtiden för det svenska apoteksväsendet. Enligt en kartläggning som Läkemedelsvärlden gjort kommer de med all sannolikhet att kunna finna politisk majoritet för vilken linje de än väljer.
Väljer man att gå på utredaren Lars Jedings förslag att konkurrensutsätta apoteksväsendet så kan man nå en bred politisk majoritet kring det med hjälp av moderaterna, kristdemokraterna och centern, som alla säger sig vara positiv till en avmonopolisering.
Vill socialdemokraterna istället behålla apoteksmonopolet som idag kan man hålla fast vid samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet och kan då få en politisk majoritet för en sådan linje.
Propositionen kommer socialdemokraterna att lägga fram någon gång under nästa år, det är fortfarande oklart om det kommer att bli under våren eller hösten och en eventuell konkurrensutsättning kan tidigast komma ifråga under år 2000.