Landstingen fixade målen

Alla landsting har uppnått årets mål att minska förskrivningen av antibiotika rapporterar Smittskyddsinstitutet.

1 nov 2013, kl 10:58
0

Smittskyddsinstitutet, SMI, är klara med årets utvärdering av regeringens patientsäkerhetssatsning. Av den framgår att alla 21 landsting och regioner har klarat målen med en minskad antibiotikaförskrivning, jämfört med förra året var det bara var fyra.

Regeringens mål var bland annat att förskrivningen av antibiotika skulle minska under mätperioden 1 oktober 2012 till 30 september 2013. För att mäta detta har SMI använt uppgifter om antal recept som expedierats på apotek genom siffror från det webbaserade statistiksystemet Concise.

Kriteriet för att ha nått målet var att respektive landsting ha minskat skillnaden mellan antalet förskrivna recept per 1000 invånare inom öppenvården och det långsiktiga målet om 250 recept per 1000 invånare och år, under mätperioden.
SMI skriver i utvärderingen att minskningen på många håll har varit betydande. Störst skillnad har det varit i Västerbottens län där minskningen antibiotikarecept per 1000 invånare är 13.

Andra mål som undersöktes var att landstingen och regionerna skulle verka för en ökad följsamhet till behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvården och att minst hälften av vårdcentralerna inom primärvården i varje landsting försett alla läkare med en översikt av deras personliga antibiotikaförskrivning.

SMIs utvärdering har nu lämnats till en till Socialstyrelsen och Socialdepartementet.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng