Landsting rekryterar apotekare

När landstingen ska börja upphandla läkemedelsförsörjning och
farmacevtiska tjänster på egen hand växer behovet av apotekare.
Landstingen i Kalmar och Kronoberg är några av de som nu rekryterar.

4 feb 2010, kl 14:21
2

Annons

Under 2010 ska sju landsting upphandla läkemedelsförsörjningen på sjukhusen när deras avtal med Apoteket Farmaci går ut. I många av landstingen har de avtal man haft även innefattat farmacevtiska tjänster något de nu själva vill ansvara för.

Kalmar och Kronoberg är exempel på landsting som nu annonserar efter apotekare som ska fylla luckorna.
– Vi söker sex apotekare på heltid som ska arbeta på strategiska positioner i vården, säger Christina Edward, apotekare och samordnare för läkemedelsfrågor i Kalmar läns landsting.

Där går avtalet om de farmacevtiska tjänsterna ut den sista augusti i år, ett halvår innan läkemedelsförsörjningen. I Kalmar har man länge arbetat med kliniska farmacevter och ser enligt Christina Edward tjänsterna som en naturlig del av läkemedelsförsörjningen. När man såg över situationen togs beslutet att man själv inom landstinget ville vara ansvarig för de apotekare som ska jobba där.

Tjänsterna innebär bland annat arbete på klinik, information till personal och medverkan i läkemedelskommittéer.
– Tidigare köpte vi specifika paket från Apoteket Farmaci men vi vill kunna styra vilka tjänster vi vill arbeta med. Det är en positiv effekt av omregleringen att vi tvingats se över vad vi behöver, säger Christina Edward.

I Landstinget i Kronoberg har det bildats en Läkemedelsenhet dit man nu rekryterar fyra apotekare och Christina Edward tror att det är en trend som kommer att gå igen i hela landet. Och att det är populärt märks på ansökningarna.
– Vi har redan fått in många bra ansökningar trots att tiden inte har gått ut än, säger Christina Edward.

I nr 1/2010 av LmV kan du läsa mer om hur sjukhusen ska lösa läkemedelsförsörjningen i reportaget “Förvirrat inför upphandling”.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer