Annons

Lancet-ledare grumlar glädje över positivt resultat

Astrazenecas kvartalsrapport visade bättre resultat än förväntat, men glädjen grumlas av att den ansedda tidskriften Lancet på ledarplats i helgens nummer avråder läkare från att skriva ut företagets kolesterolsänkare rosuvastatin (Crestor).

27 okt 2003, kl 10:41
0

Astrazenecas resultat för tredje kvartalet, en ökad vinst före skatt med 21 procent och en försäljningsökning med 12 procent, förklaras enligt brittiska tidningen Guardian bland annat av fördelaktiga växlingskurser och lanseringen av kolesterolhämmaren rosuvastatin (Crestor). Resultatet var bättre än vad de flesta aktieanalytiker förväntat sig.


Men resultaten överskuggas delvis av den hårdkokta ledare som den ansedda vetenskapstidskriften Lancet publicerade i helgen. Ledaren ifrågasätter styrkan i resultaten av de kliniska prövningarna av Crestor, samt företagets försäljningstaktik.


Lancet skriver bland annat att “Företagets taktik i marknadsföringen av rosuvastatin aktualiserar besvärande frågor om hur läkemedel når klinisk praxis och vilka mekanismer som finns tillgängliga för att skydda patienter mot otillräckligt undersökta läkemedel”.


Man ifrågasätter opartiskheten i några av de kliniska studierna av Crestor, och råder läkare att “berätta sanningen om rosuvastatin, d v s att läkemedlet jämfört med dess konkurrenter har underlägsen evidens som bas för dess användning. Astrazeneca har pushat sin marknadsföringsmaskin för mycket och för snabbt”.


I ett öppet brev svarade Astrazenecas vd Tom McKillop att ledaren var felaktig i sak och att han överraskats av att en respekterad tidskrift som Lancet kommer med osaklig kritik mot ett välstuderat och viktigt läkemedel.