Danska apotek får mer konkurrens

Danska läkare uppmanas skicka recept till en privat firma som letar upp det billigaste alternativet i Europa. Sen skickas preparatet med post till patienten. Det kan ge läkemedel upp till 30 procent billigare i Danmark.

28 okt 2003, kl 12:25
0

Annons

Patienten ber läkaren att skicka receptet till det nybildade företaget Euromedicin, som i sin tur letar upp motsvarande men billigare läkemedel i EU-länderna Grekland, Spanien, Portugal, Irland och Holland. Det skulle kunna sparar de danska patienterna runt 30 procent av kostnaden.

Den danska apotekarföreningen är kritisk till möjligheten, enligt Sundhedsdebatten. Man menar att utländska läkemedel med bipacksedlar på främmande språk inte kommer förbättra läkemedelsanvändningen i Danmark.

Men både Brukarrådet och Läkemedelsstyrelsen är positiva. Man menar att det finns inget lagligt hinder mot förslaget och att danska patienter är fria att skicka sina recept till ett annat EU-land och köpa sitt läkemedel där.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng