Annons
Ska kartlägga svensk läkemedelsproduktion

Ska kartlägga svensk läkemedelsproduktion

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att kartlägga Sveriges produktion av läkemedel.

21 jan 2022, kl 11:19
0

Annons

Läkemedelsverket ska kartlägga svensk läkemedelsproduktion och ”eventuell produktion” av aktiva läkemedelssubstanser. Det meddelade regeringen i dag. Syftet med regeringens nya uppdrag till Läkemedelsverket är att bidra till en bättre försörjningsberedskap på läkemedelsområdet.

Läkemedelsverket ska vid kartläggningen samarbeta med övriga nordiska länder. I uppdraget ingår även att undersöka om det skulle gå att göra motsvarande inventering när det gäller medicintekniska produkter.

– Pandemin har visat hur känslig tillverkningen och handeln med läkemedel är för olika störningar. Genom att kartlägga befintlig och möjlig svensk produktion får vi en bättre överblick som vi kan använda i arbetet med att stärka läkemedelsförsörjningen och förbättra beredskapen, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Regeringen framhåller att det i dag saknas en samlad bild av vilka läkemedel och medicintekniska produkter som tillverkas i Sverige. En kartläggning är tänkt att ge en bättre överblick över vårt importberoende. Detta ska i sin tur underlätta arbetet med att stärka tillgången på läkemedel.

Läkemedelsverket ska redovisa uppdraget till socialdepartementet senast 31 december 2023.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng