Annons

Läkemedelstorka första kvartalet (REVIDERAD 050415)

Under det första kvartalet har den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté, CHMP, bara rekommenderat godkännande för två nya läkemedel ? och inget av dessa innehåller någon ny aktiv substans. Fortsätter trenden kan 2005 bli ett år med ett rekordlågt antal nya läkemedel.

14 apr 2005, kl 13:18
0

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat (LMV 3/04) ökade antalet nya läkemedel som fick positiva utlåtanden av EMEA:s rådgivande kommitté CHMP 2004. CHMP utgav i fjol 33 positiva omdömen, mot 24 året innan.

Att döma av det första kvartalets siffror i år tycks dock trenden för 2005 vara kraftigt nedåtgående. Bara två nya läkemedel har fått positiva omdömen av CHMP hittills i år; Novartis zoledronsyra (Aclasta) mot Pagets sjukdom i januari och Lillys duloxetin (Duloxetin Lilly) mot perifer neuropatisk smärta vid diabetes i februari. Vid mötet i mars fick inget nytt läkemedel positivt omdöme.

De aktiva substanserna zoledronsyra och duloxetin finns dock redan på marknaden i läkemedel med andra handelsnamn som används på andra indikationer – så i praktiken har inte ett enda nytt läkemedel fått klartecken av CHMP i år.

Antalet indikationsutvidgningar som fått positiva omdömen har dock varit mer normalt; totalt nio under det första kvartalet. Bland annat har Janssen Cilags proteasomhämmare bortezomib (se LMV 11/04), som är frukten av de forskningsfynd som fjolårets nobelpristagare i kemi (Aaron Ciechanover, Avram Hershko och Irwin Rose) åstadkom i början av 1980-talet, fått ett positivt omdöme som andrahandsbehandling mot myelom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng