Annons

Läkemedelskostnader ökar

Subventionerade läkemedel kostade
landstingen 5 miljarder kronor under första kvartalet av 2008. Det
motsvarar en ökning med fyra procent jämfört med samma period förra
året, enligt en rapport från Läkemedelsförmånsnämnden, LFN.

30 apr 2008, kl 11:12
0

Annons

Landstingens kostnader för läkemedel i öppenvårdens högkostnadsskydd ökar. Sedan första kvartalet 2007 har siffran stigit med fyra procent. Störst ökning hittas bland preparat mot reumatism, diabetes och cancer.

Men alla läkemedelsgrupper står inte inför kostnadsökning. För magsyraläkemedel inom läkemedelsförmånen har kostnaderna minskat trots en ökad användning. Orsaken tros delvis vara den granskning av läkemedelsgruppen som LFN lade fram för två år sedan.
– Genom granskning av de läkemedelsgrupper som ingår i högkostnadsskyddet frigörs pengar som kan användas till angelägna områden inom vården. Den 1 september träder våra beslut från granskningen av läkemedel mot högt blodtryck i kraft. När läkarna börjar följa våra beslut kommer vi att se resultat på kostnaderna även här, säger Ann-Christin Tauberman i ett pressmeddelande från LFN.
LFN uppskattar att 400 miljoner kronor per år skulle kunna sparas bland blodtryckssänkande läkemedel.

Ett statsbidrag på 21,5 miljarder kronor ska täcka landstingens kostnader för läkemedelsförmånerna under 2008.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng