Läkemedelskommittéer vill införa generisk förskrivning

Landets läkemedelskommittéer kräver en lagändring som möjliggör generisk förskrivning.? Det här är en viktig fråga för patientsäkerheten som ingen tar ansvar för, och vi tycker att den ska lyftas igen, säger lok-ordförande Kerstin Hulter Åsberg.

3 maj 2007, kl 12:43
0

Det är framförallt för de äldre patienternas säkerhet som läkemedelskommittéerna på sitt vårmöte bestämde att de ska driva frågan om generisk förskrivning.
? Vi är helt för generiskt utbyte, men det skapar mycket förvirring för de patienter som har tio-femton olika läkemedel. Det största problemet är att patienter tar dubbel dos när de inte förstår att två förpackningar innehåller samma substans eftersom namnet är olika. Men om läkarna fick lov att skriva enbart substansnamnet på recepten skulle det minska förvirringen eftersom patienten skulle lära sig det namnet i stället, säger Kerstin Hulter Åsberg.


Socialstyrelsen uppmärksammade problemet med patientsäkerheten som de generiska utbytet för med sig i en rapport 2004 och föreslog då ett antal åtgärder, bland annat att substansnamnet skulle märkas tydligare på förpackningarna och att informationen till patienterna skulle förbättras.
? Men det var tre år sedan och problemet är inte löst. Nu har Västra Götaland gjort försök med generisk förskrivning som gett mycket goda resultat, så egentligen finns det inte så mycket mer att utreda i den här frågan utan det som behövs nu är en enkel lagändring, säger Kerstin Hulter Åsberg.


Enligt henne är en lagändring också en rimlig harmonisering med EU, där de flesta länder tillåter generisk förskrivning. Ännu så länge har läkemedelskommittéerna inte presenterat något konkret förslag på lagändringen.
? Det vi sagt nu är att alla läkemedelskommittéer runt om i landet ska driva den här frågan och försöka påverka sina lokala politiker, säger Kerstin Hulter Åsberg.


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng