Epilepsimedicin riskerar ge barn med lågt IQ

Barn till kvinnor som ätit epilepsiläkemedlet valproat under graviditeten löper ökad risk att bli förståndshandikappade. Det konstaterar amerikanska forskare som presenterade sina resultat på American Academy of Neurology:s årsmöte under torsdagen.

3 maj 2007, kl 23:47
0

Det är sedan tidigare känt att valproat kan ha vissa fosterskadande effekter, men nu verkar det alltså finnas ytterligare skäl att vara försiktig med valproat under graviditet. De nya resultaten är en del av den pågående NEAD-studien som undersöker vilken effekt olika epilepsiläkemedel har på barns mentala utveckling när mammorna medicinerats under graviditeten. I studien ingår 185 barn vars mammor antingen ätit karbamazepin, lamotrigin, fenytoin eller valproat. Målet är att följa barnens utveckling fram till sex års ålder, men de nuvarande resultaten baseras på uppföljningen som gjordes när barnen var två år.


Barnens IQ mäts enligt det så kallade Mental Developmental Index, MDI, och detta värde korrelerade väl med mödrarnas IQ för alla barn förutom de vars mödrar ätit valproat. Hos de barnen blev MDI-värdet i snitt lägre än mödrarnas IQ och också lägre än de andra grupperna. Medan MDI-värdet låg runt 95 hos de andra barnen, hade valproat-barnen ett snittvärde på 81. Även andelen barn som hade ett MDI-värde under 70, vilket klassas som förståndshandikapp, var större hos valproatbarnen; tjugofyra procent jämfört med drygt tio procent hos de övriga barnen. Det fanns också en omvänd korrelation mellan koncentrationen av valproat i barnens blod och deras MDI-värde.


Forskarna, med Kimford Meador från University of Florida i spetsen, drar slutsatsen att det verkar som att valproat ger ökad risk för både anatomiska och mentala störningar hos barn. Men de konstaterar också att ytterligare studier krävs för att bekräfta resultaten. Bland annat måste man följa upp barnen när de är äldre och också tydligare fastställa riskerna för de andra epilepsiläkemedlen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng