Annons
Läkemedelsbrist väntas efter orkan
Det var den 20 september som orkanen Maria drog in över Puerto Rico och orsakade stora skador.

Läkemedelsbrist väntas efter orkan

En tiondel av de förskrivna läkemedlen i USA produceras på Puerto Rico. Inom kort kan de första bristsituationerna uppstå på amerikanska sjukhus och apotek.

11 okt 2017, kl 08:44
0

Annons

Inom två till tre veckor kan de första bristsituationerna på vissa läkemedel uppstå på amerikanska apotek och sjukhus. Det säger den amerikanska läkemedelsmyndighetens chef Scott Gottlieb i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Ungefär tio procent av de receptförskrivna läkemedlen i USA produceras på Puerto Rico och liksom resten av ön har de tillverkande bolagen drabbats hårt av orkanen Marias framfart.

Brist på strömförsörjning och tillverkningsmaterial gör att produktionen av läkemedel inte går för fullt.

– Många av bolagen säger att de är igång igen, men i praktiken kör de bara en av fem tillverkningslinjer till 20, 80 eller 50 procent, säger Scott Gottlieb till Reuters.

FDA varnar nu för att bristsituationer kan uppstå för 40 läkemedel som produceras på Puerto Rico. Det är läkemedel för behandling av cancer, reumatoid artrit och hiv, men inga specifika läkemedelsnamn har nämnts.

Enligt Reuters har de flesta av de stora läkemedelsbolagen som Merck & Co, Johnson och Johnson, Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Pfizer, Astrazeneca och Glaxosmithkline, tillverkningsenheter på ön.

Scott Gottleib säger att läkemedelsbolagen förlitat sig på reservgeneratorer som inte alla varit designade för långvarig användning. Han vill nu att bolagen går ut med tydligare information till allmänheten om omfattningen av problemen.

FDA överväger enligt Reuters dessutom att godkänna tillverkningsenheter i andra länder som Mexiko, Kanada eller Irland för att mildra effekterna av stormen på Puerto Rico.