Annons

Läkemedel mot reumatism ökar i försäljningen

Immunmodulerande preparat var de läkemedel som ökade mest i försäljning första halvåret 2006. Toppade statistiken gjorde Enbrel mot reumatoid artrit.

29 aug 2006, kl 20:05
0

Volymmässigt säljer läkemedel mot nervsjukdomar och hjärtkärlsjukdomar mycket, men dessa grupper utgör inte lika stor kostnad för samhället som till exempel preparat mot cancer och reumatiska sjukdomar.
– Det har kommit flera nya typer av läkemedel mot cancer och autoimmuna sjukdomar. Försäljningen av till exempel psykofarmaka har också ökat, framförallt i volym, men inte lika mycket i pengar eftersom priserna pressas av det generiska utbytet, säger Karolina Antonov, chef för statistikenheten på Apoteket.
Bästsäljaren Enbrel har de senaste sex månaderna sålt för 231 miljoner kronor, en ökning med 32 procent jämfört med första halvåret 2005. Remicade, också mot reumatoid artrit, sålde näst mest följd av blodfettsänkaren Lipitor.
Enligt IMS Healths läkemedelsstatistik uppgick försäljningen januari-juni 2006 till 13,3 miljarder kronor mätt efter AIP, Apotekets inköpspris. Det motsvarar en ökning med drygt fem procent jämfört med samma period året innan.