Låg smittsamhet vid hiv

Smittsamheten vid hiv är mycket låg vid en välbehandlad hivinfektion. Synen på hiv måste därför ändras, enligt en ny rapport.

22 okt 2013, kl 08:52
0

Smittskyddsinstitutet och Referensgruppen för antiviral terapi, RAV, har publicerat en rapport som sammanfattar kunskapsläget kring smittsamhet vid en behandlad hivinfektion. I rapporten kommer man fram till att smittrisken vid en välinställd hivinfektion är minimal om kondom används under hela samlaget. Det konstateras också att smittrisken är mycket låg även om kondom inte används om den hivinfekterade har en välinställd antiviral behandling. Med välinställd antiviral behandling avses att virusnivån i blodplasma ska vara lägre än 50 kopior/ml. Det ska ha uppmätts minst två gånger i rad med tre-sex månaders intervall. Personen ska inte heller ha någon annan sexuellt överförd infektion.

Just på grund av att smittsamheten är minimal eller låg vid en välinställd behandling drar man i rapporten slutsatsen att det är viktigt att tidigt ställa diagnos för att kunna sätta in behandling.
– Här har vi nyckeln till att hindra smittspridning, sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens då rapporten presenterades.

En annan slutsats i rapporten är att attityderna till hiv i samhället måste ändras. Till exempel har hivinfekterade personer dömts till fängelse för oskyddat sex trots att risken för smitta är låg. Men Smittskyddsinstitutet och RAV tar inte ställning i det rättsliga läget, däremot menar man att den nya rapporten kan leda till att rättsväsendet gör nya bedömningar.
– Det har funnits en föreställning om att hiv har mycket hög smittsamhet både i rättsväsendet och hos allmänheten, men det stämmer alltså inte, sade Jan Albert, professor vid Karolinska institutet, och representant för RAV, en oberoende expertgrupp vars ledamöter utses av Svenska Läkaresällskapet och Smittskyddsinstitutet.

Socialminister Göran Hägglund säger att han inte ser någon anledning att omformulera informationsplikten i Smittskyddslagen, men att det kan vara dags att se över rättstillämpningen.
– Informationsplikten har ett betydande värde, men det har förts fram synpunkter kring lagtextens utformning och straffmätningen, där man har pekat på rättsfall som gått i helt olika riktningar. Där kan vi titta på om de bör omformas på något sätt, säger Göran Hägglund till SVT.

Referensgruppen för antiviral terapi ser just nu över riktlinjerna för hivbehandling och menar att det kan vara aktuellt att börja behandla tidigare än man gör idag. Enligt de svenska riktlinjerna från 2011 rekommenderas att behandling påbörjas när CD4-cellstalet ligger mellan 350-500 celler per kubikmilliliter. USA ändrade förra året sina behandlingsrekommendationer vid hiv-infektion till att behandling ska påbörjas så tidigt som möjligt, även om CD4-cellstalet är över 500. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng