KS svarar på kritiken från Macchiarini-utredning

Nu bemöter Karolinska sjukhuset, KS, den skarpa kritik man fått i en extern utredning av Macchiarini-affären.

31 aug 2016, kl 14:29
1

Melvin Samsom. Foto: Stefan Bohlin, Karolinska Universitetssjukhuset.

Nina Nelson Follin. Foto: Ola Lundström, Medicinsk bild, Karolinska Universitetssjukhuset.

I den nyligen presenterade externa utredningen av Macchiariniskandalen fick Karolinska sjukhuset, KS, skarp kritik. På en presskonferens i dag på sjukhuset kommenterade sjukhusdirektören Melvin Samsom och chefsläkaren Nina Nelson Follin utredningen.

– Våra system har fallerat, sade Melvin Samsom.

Tidigare har sjukhuset gått ut med att luftstrupesoperationerna var en sista utväg, något som man nu tar tillbaka.

– Det har begåtts allvarliga fel i patientsäkerheten och lagar och regler har inte följts. Det har fått förödande konsekvenser för patienter och anhöriga. Det som inträffat är helt oacceptabelt och också exceptionellt, sade Melvin Samsom.

Han menar att Macchiarini har en stor del i det inträffade men samtidigt att sjukhusledningen tar fullt ansvar för att deras system har fallerat. Vidare berättar Samsom att två klinikchefer, vid kliniker där operationerna skett, är avstängda tillsvidare.

Chefsläkaren Nina Nelson Follin berättade att man beslutat om nya rutiner vid kliniska prövningar som innebär att det ska finnas ett regelverk kring starten som ska följas av alla som startar forskning och för alla ansvariga chefer.

Vidare berättade hon även att man mot bakgrund av de tre patienterna som Paulo Macchiarini opererat in syntetiska luftstrupar på har gått igenom samtliga av Macchiarinis patienter.

– Vid fyra av dem finns oklarheter som vi måste undersöka närmare. Ingen av dessa patienter har behandlats med syntetiska luftstrupar men mer kan jag inte säga om patienterna i dagsläget, sade Nina Nelson Follin.

Melvin Samsom menar att de tre operationerna ska ses som klinisk prövning samt att dessa förmodligen inte skulle godkännas vid en ansökan.

Under presskonferensen framkom det även att en tredje lex Maria-anmälning kommer att göras och att man infört ett nytt system som ska göra det lättare för visselblåsare.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Ungefär som jag väntat att klinikcheferna, där operationerna skedde skulle fällas. Att inte ge patienterna oprövade mediciner har varit förbjudet i minst 500 år. Siaren och tillika apotekaren Nostredamus fick avbryta sina medicin studier på 1500-talet för han givit sina patienter mediciner, som han hittat på själv. Nostredamus hade dessutom baktalat läkarkollegor, men inga dödsfall var det inte utan patientklagomål. Har för mig han skrev sina profetior efter detta brakfiasko.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng