Annons

Kraftig prishöjning på storsäljare

Priserna på ett 30-tal av de mest säljande receptfria läkemedlen
höjdes under förra året. Mellan januari och oktober 2009 steg priserna
med i genomsnitt 11 procent.

18 jan 2010, kl 13:53
0

Annons

Under de första nio månaderna förra året höjdes priset på ett stort antal receptfria läkemedel. För vissa produkter var prishöjningen så stor som 20 procent enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort. I snitt höjdes priset med 11 procent för många av de bäst säljande av de receptfria läkemedlen.

Apoteket AB har under tiden inte ändrat sina marginaler och enligt Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, beror höjningarna på att industrin passat på att höja priserna inför omregleringen då ett sortiment av de receptfria preparaten fick börja säljas utanför apotek .
– Jag tror att industrin passade på för att den visste att det skulle bli tuffare tider, säger hon till DN.

På sex av de granskade produkterna höjdes priset med 20 procent. Allra mest steg priset på hostmedicinen Theracough som steg med 47 procent. Enlit DN har prishöjningarna skett trots att industrin under 2009 haft generellt låga kostnader till följd av bland annat låga räntor och deflation.

Bo Kollberg på Glaxosmithkline tror inte att prishöjningen beror på omregleringen.
– Prisjusteringar är något vi gör löpande. Jag tror att en del av dem beror på den försvagade kronan eftersom vi köper i länder med annan valuta, säger han.