Annons

Koppling mellan vaccin och narkolepsi utreds

Läkemedelsverket ska utreda om det kan finnas ett samband mellan
vaccin mot A(H1N1) och sjukdomen narkolepsi. Anledningen är att
rapporten om sex fall där barn drabbats av narkolepsi efter att ha
vaccinerats med Pandemrix.

18 aug 2010, kl 12:12
0

Det är en läkare i Malmö som rapporterat in sex fall där barn mellan 12 och 16 år diagnostiserats med narkolepsi efter att ha fått Pandemrix en till två månader tidigare. Eftersom sjukdomen är ovanlig, omkring 500 har diagnosen i Sverige, anser man på Läkemedelsverket att detta är en tydlig signal som nu ska utredas.

Verket har tillsatt en grupp som ska granska om det kan finnas en koppling mellan vaccinet och sjukdomen.
– Vi vet inte alls om det finns ett orsakssamband men vi hoppas nu att läkare i landet ska uppmärksamma detta och höra av sig om misstänkta fall, säger Lennart Forslund, gruppchef för medicinsk information på Läkemedelsverket.

Att de rapporterade fallen kommer från en och samma läkare anser han inte vara konstigt då det handlar om en barnneurolog som specialiserat sig på bland annat narkolepsi. Läkemedelsverket har också fått in en del andra rapporter från privatpersoner och misstänkta fall utreds av läkare på flera håll i landet.
– Det är ju speciellt på flera sätt eftersom vi vaccinerat så stor del av befolkningen, även de som  skulle drabbats av narkolepsi  ändå.

På Läkemedelsverket har man också skickat meddelande till andra myndigheter i Europa och bett dem uppmärksamma en eventuell koppling. Än så länge har bara ett enda fall av narkolepsi efter vaccinering med Pandemrix konstaterats i Tyskland.
– Nu håller vi på med fiskafänge och vill få in alla diagnostiskt säkerställda fall av narkolepsi för att titta på dem. Man ska komma ihåg att det inte handlar om en vanlig sömninghet utan en mer komplicerad sjukdom än så, säger Lennart Forslund.