Kombination av läkemedel fördubblar överlevnad vid bröstcancer

Läkemedelskombination Arimidex och Herceptin fördubblar den sjukdomsfria överlevnaden hos kvinnor med spridd hormonreceptor- och HER2-positiv bröstcancer. Det visar en studie som presenteras på den europeiska cancerkongressen ESMO.

3 okt 2006, kl 17:57
0

Nya data visar att Herceptin (trastuzumab) i kombination med hormonell behandling med Arimidex (anastrozol) förlänger den sjukdomsfria överlevnaden, jämfört med enbart anastrozol, hos patienter vars bröstcancer är både hormonreceptor- och HER2-positiv. Det framgår av pressmeddelanden från Roche och Astrazeneca.

Den sjukdomsfria medianöverlevnaden var 4,8 månader för patienter som fick kombinationsbehandling jämfört med 2,4 månader för patienter som enbart fick hormonell terapi med anastrozol (p = 0,0016). Medianöverlevnad innebär att hälften av patienterna har avlidit och att hälften av patienterna fortfarande lever (och kan fortsätta att leva i flera år).

Patienterna i kombinationsgruppen svarade även signifikant bättre på behandling (total responsfrekvens 20,3 procent mot 6,8 procent; p=0,018). Trenden för total medianöverlevnad var också positiv (28,4 månader mot 23,9 månader; p=0,325) trots att gruppen som kvarstod på endast hormonell behandling minskade successivt under studietiden. Hela 70 procent av patienterna i hormonterapigruppen övergick till behandling med Herceptin när deras sjukdom framskred.

Ungefär två tredjedelar av alla patienter med bröstcancer har en hormon_receptorpositiv tumör. De behandlas framför allt med hormonell behandling. Ungefär var fjärde kvinna som har hormonreceptorpositiv bröstcancer har en tumör som också är HER2-positiv, en aggressiv cancerform som kräver speciell och omedelbar behandling. Tumörerna är snabbväxande och återfallsrisken är större.

Roche har för avsikt att lämna in en ansökan om godkännande av denna kombinationsbehandling till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA i slutet av 2006.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng