Annons

Kandidat mot hepatit C stoppas

Efter att en patient avlidit avslutar Bristol-Myers Squibb försöken med sin läkemedelskandidat mot hepatit C.

24 aug 2012, kl 10:30
0

Annons

Det var under en klinisk prövning i USA som en patient avled på grund av hjärtsvikt och ytterligare nio deltagare fick föras till sjukhus som försöken stoppades. Läkemedelskandidaten som, har arbetsnamnet BMS-986094, förvärvades av Bristol-Myers Squibb tidigare i år. Det rör sig om en ny typ av behandling mot hepatit C, nukleotid polymerashämmare, eller nucs.

De första tecknen på att patienterna drabbats av hjärtproblem kom redan i juli. Företaget säger till Reuters att de nu samarbetar med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och försöksledare för att försöka förstå vad som orsakat hjärtproblemen. Två av patienterna ligger kvar på sjukhus med hjärt- och njurproblem.

Rein Piir EVP, corporate affairs på svenska Medivir som har flera kandidater på gång mot hepatit C, säger att det som hänt är mycket olyckligt och att det kastar en skugga över hela området. Medivir hade i våras planer på att testa sin kandidat TMC435 i kombination med BMS-986094, planer som är lagda på hyllan.
– Men nukleotider som grupp är fortfarande väldigt intressanta. Det finns kandidater med andra kemiska strukturer än den som nu har stoppats som bland annat innefattar de program som vi arbetar med.