Kampanj ökade HPV-vaccinering markant

På fyra timmar HVP-vaccinerade sig dubbelt så många kvinnor som under hela 2013.

26 feb 2015, kl 16:46
6

Region Skåne satsade aktivt förra hösten på att göra det enkelt och kostnadsfritt att HPV-vaccinera sig för en åldersgrupp kvinnor som sedan tidigare hade en låg vaccinationsgrad. Hela kampanjen pågick under fyra månader.

Man riktade sig främst till kvinnor födda mellan 1987 till 1992 och dessa behövde ta en första dos innan årsskiftet 2014 för att vaccinet skulle vara gratis. Men kampanjen vände sig även till tjejer födda 1993 till 1998 som sedan 2012 fått gratis vaccin.

Under en specifik kampanjdag den 27 september 2014 vaccinerade sig 6000 kvinnor i den äldre åldersgruppen och 1000 i den yngre gruppen, vilket motsvarar dubbelt så många som vaccinerades under hela året 2013.

Strategin man använde sig av var att göra vaccineringen tillgänglig och enkel. Man öppnade mottagningarna på en lördag, skickade hem kartor i brevlådor, och spred information genom olika kanaler.

Under kampanjtiden påbörjade 25 procent av de tidigare ovaccinerade kvinnorna födda 1987 till 1992 en HPV-vaccinering. Detta motsvarar en ökning av vaccinationstäckningen i denna grupp med 18 procentenheter.

I den yngre åldersgruppen steg vaccinationsfrekvensen med 100 procent under kampanjmånaderna jämfört med samma period 2013.

Slutresultatet visar att drygt 11 000 fler kvinnor nu löper en minskad risk för att få livmoderhalscancer.

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Var är de vetenskapliga bevisen för att HPV-vaccination skyddar mot livmoderhalscancer? De unga kvinnorna som fått vaccinet har ju inte hunnit nå c:a 45 års ålder då cancern slår till.

 2. Det är skrämmande att så många gått på kampanjen. Försökskaniner finns det gott om! Man behöver bara googla HPV gardasil så får man en hel del biverkningar världen över. Plus att det finns ingenting som säger att vaccinet egentligen fungerar på just de “virus” som orsakar livmoderhalscancer.
  Dagens vaccin är baserat på pengar och ingenting annat!

 3. Läkemedelsboken 2014 om flertalet vaccin:
  “Enligt principerna för evidensbaserad medicin räknas i allmänhet endast väl genomförda, randomiserade, kontrollerade prövningar ha högt evidensvärde, och sådana saknas för dessa vacciner.”
  Källa: http://www.lakemedelsboken.se/files/v0.1.39/LB2014.pdf

  Dagens nya vacciner rider på den allmänna tron att alla gamla vacciner fungerar. När det nu allt mer framkommer att de gamla vaccinerna inte funkade, ställs frågan om varför vi ska ha tilltro på nya vaccin vars framgång står på självbekräftande forskning från industriföretag som frekvent döms för mutor, biverkningsmörkning, forskningsfusk och marknadsföringsbrott.

  Innan vi kastar oss i famnen på dessa företag med sina vacciner måste vi undersöka om de fuskat även med forskningen med HPV-vaccinerna.

 4. Det märkligaste av allt gällande detta vaccin är att livmoderhalscancer är en ganska sällsynt cancerform som drabbar ca 400 kvinnor/ år i Sverige ( jämför med ca 50 000 hudcancerfall/ år ) och nu när de eventuellt hittat ett “botemedel” så ska en hel massa ungdomar världen över vaccineras………. helt GALET om ni frågar mig! Big Pharma har lyckats , igen !!!

 5. Den information som man kan googla fram behöver inte alltid vara trovärdig. Det finns flera stora och långvariga studier som visar att vaccinerna ger ett skydd mot förstadier till livmoderhalscancer och att de inte ger några allvarligare biverkningar. Dessutom så dör ungefär 150 kvinnor i Sverige varje år av livmoderhalscancer, och ännu fler i utvecklingsländer. Dessutom kan sjukdomen orsaka mycket lidande även för de som inte dör.

  Läs gärna mer om de studierna som visar på vaccinets effekt och skydd:
  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/inga-allvarliga-biverkningar-av-vaccin-11548

  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/ingen-ms-risk-av-hpv-vaccin-13746

  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/vaccination-har-minskat-hpv-hos-unga-kvinnor-13586

  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/hpv-vaccinering-har-effekt-pa-forstadier-12284

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng