Ju lägre blodtryck desto mindre risk

Nu bekräftas teorin att ett lägre blodtryck ger en bättre riskminskning för komplikationer som hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt.

7 nov 2003, kl 15:12
0

Metaanalysen, som drivits av ?Blood Pressure Lowering Treatment Trialists’ Collaboration? visar att blodtrycksbehandling minskar risk för kardiovaskulära komplikationer och att större blodtrycksminskning ger bättre riskreduktion.

Den relativa risken för kardiovaskulära händelser minskade med 22 procent med behandlingar baserade på ACE-hämmare samt med 18 procent på behandlingar med kalciumantagonister. Terapier med angiotensinreceptorblockerare minskade risken med tio procent jämfört med kontrollbehandling.

Ingen signifikant effektskillnad kunde ses mellan ACE-hämmare, kalciumantagonister eller betablockerare, men ACE-hämmare gav sämre blodtryckssänkning.
Resultaten visar vidare att ACE-hämmare, diuretika och betablockerare ger ett bättre skydd mot hjärtsvikt än kalciumantagonister. Preparaten, inklusive angiotensinreceptorblockerare, är likvärdiga vad gäller skydd mot koronar hjärtsjukdom.

För att skydda mot stroke är det viktigare att få ner blodtrycket än att välja ett speciellt läkemedel.

Resultat från 29 hypertonistudier, på 162 341 patienter, har sammanställts. Kriterier för inklusion, primär effektparameter och huvudhypotes specificerades innan resultaten från de 29 studierna var kända.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng