Annons
Johan Färnstrand tar över som ny vd på LIF
Johan Färnstrand.

Johan Färnstrand tar över som ny vd på LIF

Den 1 mars tar Johan Färnstrand över rollen som vd på Läkemedelsindustriföreningen, LIF.

12 jan 2023, kl 10:29
0

Annons

Den nya vd:n på Läkemedelsindustriföreningen, LIF, heter Johan Färnstrand. Han kommer närmast från Aleris där han varit vd för Aleris sjukvård ab och sedan chef för Aleris svenska sjukvårdsverksamhet.

Den 1 mars tillträder Johan Färnstrand vd-jobbet på LIF. Han efterträder då Anders Blanck som varit vd sedan 2011 och i augusti i fjol meddelade att han ville sluta.

– Att ta över som vd för Lif och företräda den svenska läkemedelsbranschen är en spännande utmaning i ett händelserikt skede, samtidigt är jag ödmjuk inför uppgiften, säger Johan Färnstrand i ett pressmeddelande.

Johan Färnstrand är utbildad vid Uppsala universitet inom “Business Administration and Marketing” och har en MBA-examen (Master of Business Administration) från Handelshögskolan i Stockholm.

Före jobbet på Aleris var han regiondirektör i Gävleborg och innan dess hade han ledande befattningar inom Uppsala kommun, mediebranschen och SAS. Han har också flera styrelseuppdrag inom olika branscher.

I pressmeddelandet säger han att han ser fram emot att som LIF:s vd arbeta vidare med att utveckla hälso- och sjukvården, men från ett nytt perspektiv:

– Branschen är helt central för utvecklingen av hälso- och sjukvården och utvecklingen inom medicinsk innovation och precisionsmedicin innebär att vi står inför ett paradigmskifte, men vi har samtidigt utmaningar med att nya effektiva behandlingar inte når fram till patienterna där de gör verklig nytta.