Annons
Vaccininstitut öppnar kontor i Stockholm

Vaccininstitut öppnar kontor i Stockholm

Det internationella vaccininstitutet IVI väljer Sverige som bas för sitt arbete i Europa.

20 dec 2021, kl 09:52
0

Annons

Internationella vaccininstitutet, IVI, planerar att öppna ett Europakontor i Stockholm. Detta är innebörden i en avsiktsförklaring som IVI och den svenska regeringen har undertecknat.

Internationella vaccininstitutet har sitt säte i Seoul, Sydkorea. IVI är en internationell organisation som grundades 1997 av FN:s utvecklingsprogram UNDP. Bakom institutet står 36 av FN:s medlemsstater. Sverige stöder IVI finansiellt genom bidrag från Sida.

Internationella vaccininstitutet till Europa

Syftet med IVI:s verksamhet är att utveckla och leverera säkra vacciner för att motverka globala hälsokriser. Organisationens mål är därför att göra viktiga vacciner tillgängliga för befolkningarna i låginkomstländer. IVI fokuserar på vacciner mot de infektioner som utgör de största hoten mot den globala folkhälsan. Det handlar bland annat om kolera, tyfus, shigella, salmonella, tuberkulos, hiv, covid-19, hpv och hepatit A.

Nu ska institutet för första gången etablera en filial i en annan del av världen genom att bygga upp en Europafilial. Den ska ligga i Stockholm och enligt IVI vara ett europeiskt ”nav för global hälsoforskning och innovation”. Organisationens europeiska team ska arbeta med vaccinforskning och -utveckling i samarbete med aktörer från privat och offentlig sektor i Europas länder. En viktig samarbetspartner blir Karolinska institutet.

Kallar etableringen ett styrkebesked för Sverige

Avsiktsförklaringen undertecknades av Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans och IVI-chefen Jerome Kim. Förberedelserna för etableringen ska nu inledas.

–  Att Internationella vaccininstitutet väljer Sverige som bas för sitt arbete i Europa och gentemot Afrika är ett styrkebesked för svensk forskning, internationellt samarbete och företag inom life science, säger Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande.

Institutets placering i Stockholm ger nya möjligheter för Sverige att bidra till en global rättvis tillgång till vaccin nu och i framtiden och en ännu större roll för Sverige i det internationella hälsoarbetet.