Annons
Vaccininstitut öppnar kontor i Stockholm

Vaccininstitut öppnar kontor i Stockholm

Det internationella vaccininstitutet IVI väljer Sverige som bas för sitt arbete i Europa.

20 dec 2021, kl 09:52
0

Annons

Internationella vaccininstitutet, IVI, planerar att öppna ett Europakontor i Stockholm. Detta är innebörden i en avsiktsförklaring som IVI och den svenska regeringen har undertecknat.

Internationella vaccininstitutet har sitt säte i Seoul, Sydkorea. IVI är en internationell organisation som grundades 1997 av FN:s utvecklingsprogram UNDP. Bakom institutet står 36 av FN:s medlemsstater. Sverige stöder IVI finansiellt genom bidrag från Sida.

Internationella vaccininstitutet till Europa

Syftet med IVI:s verksamhet är att utveckla och leverera säkra vacciner för att motverka globala hälsokriser. Organisationens mål är därför att göra viktiga vacciner tillgängliga för befolkningarna i låginkomstländer. IVI fokuserar på vacciner mot de infektioner som utgör de största hoten mot den globala folkhälsan. Det handlar bland annat om kolera, tyfus, shigella, salmonella, tuberkulos, hiv, covid-19, hpv och hepatit A.

Nu ska institutet för första gången etablera en filial i en annan del av världen genom att bygga upp en Europafilial. Den ska ligga i Stockholm och enligt IVI vara ett europeiskt ”nav för global hälsoforskning och innovation”. Organisationens europeiska team ska arbeta med vaccinforskning och -utveckling i samarbete med aktörer från privat och offentlig sektor i Europas länder. En viktig samarbetspartner blir Karolinska institutet.

Kallar etableringen ett styrkebesked för Sverige

Avsiktsförklaringen undertecknades av Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans och IVI-chefen Jerome Kim. Förberedelserna för etableringen ska nu inledas.

–  Att Internationella vaccininstitutet väljer Sverige som bas för sitt arbete i Europa och gentemot Afrika är ett styrkebesked för svensk forskning, internationellt samarbete och företag inom life science, säger Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande.

Institutets placering i Stockholm ger nya möjligheter för Sverige att bidra till en global rättvis tillgång till vaccin nu och i framtiden och en ännu större roll för Sverige i det internationella hälsoarbetet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng