Annons
Facebookdelning från tre nätapotek ska granskas

Facebookdelning från tre nätapotek ska granskas

Integritetsskyddsmyndigheten startar granskning av Apoteket AB, Apotea och Apohem.

1 jun 2022, kl 09:29
0

Integritetsskyddsmyndigheten inleder granskning av tre apotekskedjor med nätapotek efter att de via ett digitalt analysverktyg delat med sig av uppgifter om e-handelskunder till Facebook. Det berättar Sveriges Radio Ekot.

Som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade avslöjade Ekot först att Apoteket AB hade delat uppgifter om kunder med Facebook. Det hade skett via ett digitalt analysverktyg. De delade uppgifterna handlade om personuppgifter och information om köp av apoteksvaror och receptfria läkemedel.

Efter det första avslöjandet kom det fram att även nätapoteken Apotea och Apohem hade använt analysverktyget och genom detta delat kunduppgifter med Facebook. Alla tre apoteksföretagen har uppgett att delningen skedde oavsiktligt. De har också som lagen kräver anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten.

Nu har Integritetsskyddsmyndigheten beslutat att gå vidare med fallen och granska vad som skett.

– Det är ju känsliga personuppgifter som det verkar kunna handla om här. Och de är en del av hälso- och sjukvården. Det gör att du måste ha ett högt skydd, säger Disa Rehn, jurist vid Integritetsskyddsmyndigheten till Ekot.

– Om det kan knytas till mig att jag har ett visst hälsoproblem för att jag har köpt en viss medicin, så är det en uppgift om hälsa, skulle jag säga.

Även omfattningen av läckorna till Facebook har bidragit till myndighetens beslut. Enligt Apoteket AB har bolaget oavsiktligt delat uppgifter om omkring en miljon kunder. Och det handlar, enligt Ekot, om ungefär lika många kunder för Apoteas del medan Apohem har uppgett att endast en liten andel av dess kunder har påverkats.

Integritetsskyddsmyndigheten kommer bland annat att undersöka vilken riskbedömning apoteken gjorde innan de började använda analysverktyget. Om myndigheten anser att ett företag gjort fel kan det leda till sanktionsavgifter på flera miljoner kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng