Innovativa läkemedel ? en viktig del av Läkemedelsstrategin

Läkemedelsstrategin kan ha en avgörande roll när det gäller att vända trenden och få Sverige att börjar använda nya innovativa läkemedel.

28 feb 2011, kl 13:30
2

SwedenBIO välkomnar initiativet till en Nationell Läkemedelsstrategi och de fem långsiktiga mål som förstudien identifierat.

Särskilt Mål 4: ?Attraktivitet för innovation av produkter och tjänster ? är angeläget för såväl patienter med otillfredsställda medicinska behov som för våra medlemsbolag. Detta mål är som vi ser det också en förutsättning för att nå Mål 1: ?Medicinska resultat och patientsäkerhet i världsklass på läkemedelsområdet?. Innovation måste genomsyra hela kedjan forskning, utveckling och användning av nya läkemedel.

Tyvärr finns indikation på att svensk sjukvård utvecklas i motsatt riktning mot de uppsatta målen i Läkemedelsstrategin. I den nyligen publicerade engelska studien ?Extent and causes of international variations in drug use? hamnar Sverige på plats 13 av 14 när det gäller användandet av nya läkemedel vilket bara kan beskrivas som underkänt. Det är bland annat för att vända den utvecklingen Läkemedelsstrategin kan ha en avgörande roll.

Det största problemet med dagens kostnadsmodell är att den inte tar hänsyn till de samhällsvinster som uppstår när en patient snabbare kan återgå till arbete på grund av tillgång till bästa möjliga mediciner. Det offentliga som ?köpare? av diagnos och behandlingar för sina medborgare har en avgörande roll för att dessa mål ska uppnås.

Vi välkomnar den insikt och vilja till handling som forskningsminister Jan Björklund ger uttryck för (bla i DI 21/2 ? Så ska ministern få fart på forskningen?) och hoppas att den andan också kommer att spegla regeringens arbete med Läkemedelsstrategin!

På SwedenBIO arbetar vi för en Life Science-bransch som präglas av innovativ forskning och leder till innovativa läkemedel, medicinsktekniska och diagnostiska instrument och teknologier. De forskande bolagen står inför en uppsjö utmaningar på vägen från forskning till produkt. Vad blir signalen till bolagen och patienterna om vi inte förskriver nya innovativa mediciner? Vad blir de samhällsekonomiska konsekvenserna av detta?

Detta är frågor SwedenBIO tycker bör diskuteras i en nationell läkemedelsstrategi. SwedenBIO kommer bistå på alla sätt för att Sverige ska återfå ett konkurrensmässigt klimat för vården och Life Science-industrin.

Per Lindquist
PhD, MSc
Projektledare SwedenBio

SwedenBIO, den nationella branschorganisationen för Life Science-företag
i Sverige företräder knappt 200 bolag. Medlemsbolagen inkluderar
läkemedelsutvecklande, läkemedelsproducerande, medicintekniska,
diagnostiska och instrumentföretag men även bolag verksamma med kliniska
prövningar, patent- och advokatbyråer, investerare och regionala
?Bio-regioner?. Tillsammans representerar dessa organisationer hela
ekosystemet inom Life Science-industrin.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Apotekare! Levande hud. en legend. Efter den fruktansvärda brännskador nästan inga ärr. Lösningar i världen finns inte. Egaren vill patentera en hemlighet. Enkla komponenter kräver inte certifiering (vatten, salt, olja … etc.) Kliniska prövningar, tillverkning och försäljning. Säljs det exklusiva rätt. Bekräftelse syften: ? 10 Mvh. InBonanza Sweden

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng