Inget samband mellan mässlingvaccin och autism

I flera år har kritiker ihärdigt hävdat att vaccin mot mässlingen kan
öka risken för barn att drabbas av autism. Nu har ytterligare en
amerikansk studie publicerats som tyder på att inget sådant samband
finns.

5 sep 2008, kl 11:49
0

Sedan MMR-vaccin (measles, mumps, rubella) mot mässlingen, påssjuka och röda hund började användas i stor skala har det stundtals varit mycket ifrågasatt. En av farhågorna har varit att det finns ett samband mellan vaccinet och autism. 1998 kom en studie som visade att barn som både hade autism och en inflammationssjukdom i mag-tarmkanalen bar på RNA från mässlingvirus i mag-tarmkanalen.

En nyligen avslutad studie gjord av forskare vid bland andra Columbia University i USA hittar inget sådant samband. I studien har forskarna undersökt tarmbiopsier från 25 barn med autism och inflammation i mag-tarmkanalen. Dessa har jämförts med biopsier från 13 barn som enbart har en inflammatorisk mag-tarmsjukdom. Barnen var i femårsåldern när studien gjordes och hade alla fått MMR-vaccin.

Resultaten, som publiceras i veckan i nättidningen PLoS, visar att mässlingvirus hittades i tarmen hos ett barn i vardera gruppen. Forskarna bakom studien menar att detta är ännu ett bevis för att det inte finns någon anledning att inte vaccinera sina barn med MMR av rädsla för autism.

Amerikanska Smittskyddsinstitutet, CDC, har bara i år fått in 131 rapporter om mässlingfall hos barn. Omkring 90 procent av dessa hade inte blivit vaccinerade med MMR och en vanlig orsak är enligt CDC att föräldrarna är oroliga att vaccinet inte är säkert. Även i Sverige har oroliga föräldrar inte velat vaccinera sina barn vilket lett till att fall av mässling dykt upp efter att i princip varit utrotat i flera år. Här har barn vaccinerats mot mässlingen sedan 70-talet och 1982 infördes kombinationsvaccinet MMR i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det ges vid 18 månaders och följs av en påfyllningsdos till skolelever i årskurs 6.