Inget DocMorris till Sverige

Svenska apotek accepterar inte recept från utanför Norden. Men e-apotek har framtiden för sig, tror Thony Björk, informationschef på Apoteket AB.

8 jun 2001, kl 16:27
0

EG-domstolen har givit EU-medborgare rätt att använda recept från hemlandet i alla EU-länder. Men från läkemedelsverket säger man sig inte känna till någon ändring i lagstiftningen i riktning mot att acceptera recept från icke-nordiska EU-länder. Och svenska apotek accepterar inga EU-recept, förutom de från Danmark och Finland.

? Det är juridiskt okej, men praktiskt omöjligt. Svenska apotek anser sig inte fått garantier för att recepten är giltiga. Det finns ingen garanti för att förskrivaren existerar, säger Thony Björk, som är informationschef för Apoteket AB.

? Den här marknaden är inte lika rörlig som andra detaljmarknader. Det finns olika nationella system för förskrivning, för receptbeläggning och för rabattering.

Den tyska situationen ? att försäkringskassor väljer att köpa läkemedel utanför hemlandet ? kan inte uppstå i Sverige med det nuvarande systemet. Svenska staten äger detaljhandelsled ? apoteken ? och kontrollerar läkemedelsgrossisterna. Svenska staten i form av landstingen finansierar läkemedelsinköp.

Apoteket i startgroparna
Men många spår att e-handel med läkemedel kommer. I dag har många av de elektroniska apoteken en lycksökarstämpel över sig. Ofta vilar verksamheten på att sälja Viagra och Xenical med eller utan recept. Förmodligen blir webbapoteken bättre och pålitligare med tiden. Och de svenska apotekens egen internettjänst ligger i startgroparna.

Den svenske konsumenten har inte mycket att hämta från DocMorris, tror Thony Björk.

? I Europaperspektiv ligger svenska läkemedelspriser i mellanskiktet. Du kan teoretiskt sett hitta enstaka billigare produkter.