Ingen ökning av diabetes i norr

Den omtalade ?diabetesexplosionen? till trots ? en aktuell studie visar ingen ökning av förekomsten av typ 2-diabetes hos norrlänningar i åldern 25?64 år mellan 1986 och 1999.

7 okt 2002, kl 18:47
0

Annons

Bakomliggande faktorer för den gynnsamma diabetesutvecklingen är enligt forskarna minskad rökning, mindre intag av mättade fetter och större intag av ris och pasta istället för potatis.

Den viktigaste orsaken är dock sannolikt att den norrländska viktökningen huvudsakligen hamnat på stussen och inte på buken, menar forskarna. Förekomsten av bukfetma var oförändrad under perioden; däremot ökade höftomfånget påtagligt både hos män och kvinnor.

Fynden pekar alltså på att det är möjligt att påverka fetmans följder, även om man inte lyckas stoppa den tilltagande kroppsvikten i befolkningen.

Studien, som letts av docent Mats Eliasson, Sunderby sjukhus, publiceras i veckans nummer av Diabetic Medicine, den engelska diabetesföreningens vetenskapliga organ.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng